Tue. Nov 30, 2021
ћирилица /latinica

Tatjana Marin: Školski policajac je prijatelj djeci, roditeljima i nastavnicima

Izvor: Elta TV/ Mira Kostović

Ko su školski policajci? Šta su njihovi zadaci i kako ih obavljaju? Predstavljamo vam Tatjanu Marin iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, koja je po svom radu postala prepoznatljiva nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Tatjana kaže da je školski policajac u stalnom kontaktu sa školskim rukovodstvom, boravi u blizini škole, zna šta djeca rade, da li imaju neke probleme, dolaze li u sukobe.

„Ostvarujemo saradnju sa drežurnim nastavnicima, profesorima, direktorima, pedagozima i psiholozima. Razmjenjujemo iskustva i mišljenja. Radimo i edukativna predavanja, jako mnogo smo ih uradili na brojne teme. Jedna je i vršnjačko nasilje, zatim maloljetnička delinkvencija, zloupotreba opojnih droga, sajber kriminal“, priča Tatjana za Elta TV.

Projekat „Rad policije u zajednici“ u okviru koga su angažovani školski policajci na području Policijske uprave Istočno Sarajevo ima odlične rezultate. Tatjana se sjeća da su na početku svi bili skeptični i nisu baš vjerovali da će edukativna predavanja učiniti mnogo na prevenciji, ali se ispostavilo da je prisustvo školskog policajca itekako opravdano.

„Osim što mi konstantno brinemo o bezbjednosti učenika u osnovnim i srednjim školama, radimo predavanja koja se odnose na edukaciju učenika, nastavnog kadra pa čak i roditelja. Znamo da svaka škola ima Savjet roditelja i Savjet učenika. Krenuli smo od učenika, preko profesora i došli smo do Savjeta roditelja. Stvarno je projekat dao sjajne rezultate, svi su zadovoljni mjerama koje smo preduzeli kao i rezultatima koje je taj projekat pokazao“, kaže Tatjana.

Njenim radom zadovoljni su u školama, pohvale stižu i od roditelja. Poseban pristup prema svakom djetetu i situaciji rezultat su dugogodišnje prakse iz bogate policijske karijere.

„Policijski posao je prije svega baziran na psihologiji. Vrlo je bitno da se nađe adekvatan način da se priđe djeci a da se zadrže okviri zakonitosti. Sudeći po komentarima i mišljenjima prosvetnih radnika, taj projekat je itekako dao rezultate – poboljšanje bezbjednosne situacije, smanjenje vršnjačkog nasilja, smanjenja svih negativnih pojava. Bitno je znati prići određenoj osobi. Svi smo različiti karakteri, iz različitih porodica dolazimo, različite socijalne statuse imamo… Bitno je da policajac nađe adekvatan način da priđe djetetu“, kaže Tatjana.

Godine rada sa djecom nisu više posao nego način života. A bivše đake svakodnevno sreće i posebno joj je, kaže drago, kada joj ispričaju nešto u povjerenju ili se prisjete školskih dana.

„Djeca se mijenjaju i likom i ponašanjem. Zamislite kada ja u svom svakodnevnom, privatnom životu sretnem jednog dečka ili djevojčicu i kada mi se obrate i kažu da me se sjećaju sa predavanja. Stvarno budem ponosna na sebe jer smatram da sam jednim dijelom uticala na to da izađu na pravi put. To mi je velika satisfakcija i bude mi jako drago jer znači da sve što radimo ima nekog smisla.“

Školski policajci su u Istočnom Sarajevu priznati i cijenjeni pa su svake godine dobitnici zahvalnica i priznanja koje dodjeljuju škole ili opštine. To je, kaže, Tatjana, još jedan podstrek i znak da cijela zajednica cijeni njihove napore u stvaranju bezbjednog okruženja za svu djecu.

Filter 2019