Татјана Марин: Школски полицајац је пријатељ дјеци, родитељима и наставницима

Извор: Елта ТВ/ Мира Костовић

Kо су школски полицајци? Шта су њихови задаци и како их обављају? Представљамо вам Татјану Марин из Полицијске управе Источно Сарајево, која је по свом раду постала препознатљива наставницима, родитељима и ученицима.

Татјана каже да је школски полицајац у сталном контакту са школским руководством, борави у близини школе, зна шта дјеца раде, да ли имају неке проблеме, долазе ли у сукобе.

„Остварујемо сарадњу са дрежурним наставницима, професорима, директорима, педагозима и психолозима. Размјењујемо искуства и мишљења. Радимо и едукативна предавања, јако много смо их урадили на бројне теме. Једна је и вршњачко насиље, затим малољетничка делинквенција, злоупотреба опојних дрога, сајбер криминал“, прича Татјана за Елта ТВ.

Пројекат „Рад полиције у заједници“ у оквиру кога су ангажовани школски полицајци на подручју Полицијске управе Источно Сарајево има одличне резултате. Татјана се сјећа да су на почетку сви били скептични и нису баш вјеровали да ће едукативна предавања учинити много на превенцији, али се испоставило да је присуство школског полицајца итекако оправдано.

„Осим што ми константно бринемо о безбједности ученика у основним и средњим школама, радимо предавања која се односе на едукацију ученика, наставног кадра па чак и родитеља. Знамо да свака школа има Савјет родитеља и Савјет ученика. Kренули смо од ученика, преко професора и дошли смо до Савјета родитеља. Стварно је пројекат дао сјајне резултате, сви су задовољни мјерама које смо предузели као и резултатима које је тај пројекат показао“, каже Татјана.

Њеним радом задовољни су у школама, похвале стижу и од родитеља. Посебан приступ према сваком дјетету и ситуацији резултат су дугогодишње праксе из богате полицијске каријере.

„Полицијски посао је прије свега базиран на психологији. Врло је битно да се нађе адекватан начин да се приђе дјеци а да се задрже оквири законитости. Судећи по коментарима и мишљењима просветних радника, тај пројекат је итекако дао резултате – побољшање безбједносне ситуације, смањење вршњачког насиља, смањења свих негативних појава. Битно је знати прићи одређеној особи. Сви смо различити карактери, из различитих породица долазимо, различите социјалне статусе имамо… Битно је да полицајац нађе адекватан начин да приђе дјетету“, каже Татјана.

Године рада са дјецом нису више посао него начин живота. А бивше ђаке свакодневно среће и посебно јој је, каже драго, када јој испричају нешто у повјерењу или се присјете школских дана.

„Дјеца се мијењају и ликом и понашањем. Замислите када ја у свом свакодневном, приватном животу сретнем једног дечка или дјевојчицу и када ми се обрате и кажу да ме се сјећају са предавања. Стварно будем поносна на себе јер сматрам да сам једним дијелом утицала на то да изађу на прави пут. То ми је велика сатисфакција и буде ми јако драго јер значи да све што радимо има неког смисла.“

Школски полицајци су у Источном Сарајеву признати и цијењени па су сваке године добитници захвалница и признања које додјељују школе или општине. То је, каже, Татјана, још један подстрек и знак да цијела заједница цијени њихове напоре у стварању безбједног окружења за сву дјецу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com