Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Sutra obilježavanje Dana i slave Muzičke akademije

Izvor: Srna

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu sutra će obilježiti Dan i krsnu slavu Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u 9:00 časova biće služena liturgija i lomljenje slavskog kolača.

Od 12:00 časova planirana je promocija diplomiranih i master studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža izjavila je Srni da će na promociji studenata prvog i drugog ciklusa studija, koja će biti upriličena sutra, diplome primiti 16 mastera muzičke umjetnosti, 23 diplomirana muzičara po novom studijskom programu, te dva diplomirana muzičara po starom studijskom programu.

“Muzička akademija dodijeliće pet nagrada `Vojin Komadina` koje se u čast našeg osnivača i utemeljitelja profesora Vojina Komadine tradicionalno dodjeljuju najboljim studentima, sa prosjekom ocjena 10. Muzička akademija će dodijeliti i 10 pohvala studentima sa najvišim prosjekom u prethodnoj akademskoj godini”, istakla je Žuža.

Prema njenim riječima, Povelja Muzičke akademije biće uručena dirigentu Kamernog hora smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radetu Radoviću, u čast jubileja 20 godina postojanja i rada hora.

Žuža je dodala da se plakete i zahvalnice tradicionalno dodjeljuju uspješnim profesorima, partnerima, Ministarstvu prosvjete i kulture, gradu Istočno Sarajevo i čelnicima lokalne samouprave.

Govoreći o nedavno održanom 11. Internacionalnom festivalu “Akordeon art plus” u okviru kojeg je realizovano i treće Međunarodno takmičenje pijanista u onlajn formatu, Žuža je napomenula da je 40 članova žirija ocjenjivalo oko 200 prijavljenih takmičara, u šest različitih disciplina.

Na ovogodišnjem festivalu bili su prisutni umjetnici iz 17 zemalja – BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Slovačka, Portugalija, Litvanija, Letonija, Norveška, Rusija, Ukrajina, Kina, Japan, Poljska i Austrija.

“Uz nesebično zalaganje članova kolektiva Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uspjeli smo postići da organizacija i realizacija festivala proteknu bez i jedne primjedbe učesnika, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške prijatelja i partnera”, istakla je Žuža.

Žuža je posebnu zahvalnost izrazila Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i rektoru Milanu Kuliću, kao i dugogodišnjim partnerima – Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale i sponzorima.

Ona je dodala da je nakon festivala, na Danima harmonike u Ugljeviku, održan i izbor predstavnika BiH za 74. Svjetski kup harmonike, koji će se ove godine održati u oktobru u Minhenu.

Pobjedom u najstarijoj kategoriji, student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, Vehbija Hodžić direktno je izabran za predstavnika BiH u seniorskoj kategoriji Svjetskog kupa.

Viši asistent na smjeru za harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Stojanović istakao je da festival “Akordeon art plus” za njega ima poseban značaj.

“Nagrade osvojene na festivalu `Akordeon art plus` zauzimaju posebno mjesto, jer sam kao akordeonista i kao pijanista osvojio prva mjesta u najstarijim kategorijama. Čast mi je što sam učestvovao na takvom festivalu”, istakao je Stojanović.

Filter 2019