Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Сутра обиљежавање Дана и славе Музичке академије

Извор: Срна

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву сутра ће обиљежити Дан и крсну славу Свету мученицу Теодосију Тирску.

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у 9:00 часова биће служена литургија и ломљење славског колача.

Од 12:00 часова планирана је промоција дипломираних и мастер студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Музичке академије Маја Жужа изјавила је Срни да ће на промоцији студената првог и другог циклуса студија, која ће бити уприличена сутра, дипломе примити 16 мастера музичке умјетности, 23 дипломирана музичара по новом студијском програму, те два дипломирана музичара по старом студијском програму.

“Музичка академија додијелиће пет награда `Војин Комадина` које се у част нашег оснивача и утемељитеља професора Војина Комадине традиционално додјељују најбољим студентима, са просјеком оцјена 10. Музичка академија ће додијелити и 10 похвала студентима са највишим просјеком у претходној академској години”, истакла је Жужа.

Према њеним ријечима, Повеља Музичке академије биће уручена диригенту Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Радету Радовићу, у част јубилеја 20 година постојања и рада хора.

Жужа је додала да се плакете и захвалнице традиционално додјељују успјешним професорима, партнерима, Министарству просвјете и културе, граду Источно Сарајево и челницима локалне самоуправе.

Говорећи о недавно одржаном 11. Интернационалном фестивалу “Акордеон арт плус” у оквиру којег је реализовано и треће Међународно такмичење пијаниста у онлајн формату, Жужа је напоменула да је 40 чланова жирија оцјењивало око 200 пријављених такмичара, у шест различитих дисциплина.

На овогодишњем фестивалу били су присутни умјетници из 17 земаља – БиХ, Србија, Хрватска, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Словенија, Словачка, Португалија, Литванија, Летонија, Норвешка, Русија, Украјина, Кина, Јапан, Пољска и Аустрија.

“Уз несебично залагање чланова колектива Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, успјели смо постићи да организација и реализација фестивала протекну без и једне примједбе учесника, а све то не би било могуће без подршке пријатеља и партнера”, истакла је Жужа.

Жужа је посебну захвалност изразила Универзитету у Источном Сарајеву и ректору Милану Кулићу, као и дугогодишњим партнерима – Министарству просвјете и културе Републике Српске, граду Источно Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале и спонзорима.

Она је додала да је након фестивала, на Данима хармонике у Угљевику, одржан и избор представника БиХ за 74. Свјетски куп хармонике, који ће се ове године одржати у октобру у Минхену.

Побједом у најстаријој категорији, студент Музичке академије у Источном Сарајеву, Вехбија Хоџић директно је изабран за представника БиХ у сениорској категорији Свјетског купа.

Виши асистент на смјеру за хармонику на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву Марко Стојановић истакао је да фестивал “Акордеон арт плус” за њега има посебан значај.

“Награде освојене на фестивалу `Акордеон арт плус` заузимају посебно мјесто, јер сам као акордеониста и као пијаниста освојио прва мјеста у најстаријим категоријама. Част ми је што сам учествовао на таквом фестивалу”, истакао је Стојановић.

Filter 2019