Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Судија Ниамбе: Наложила бих да се Младићу понови суђење

Извор: Танјуг

Жалбеним вијећем Механизма за кривичне судове у Хагу, које је данас потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, предсједавала је судија Присца Матимба Ниамбе, која је имала супротно мишљење од осталих чланова Вијећа.

Судија Ниамбе у свом издвојеном мишљењу навела је да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским вијећем.

„Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног вијећа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским вијећем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе шест, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату“, навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-так страна.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног вијећа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Ниамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног вијећа.

Поред осталог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Вијећа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, босанских муслимана.

Додала је и да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава жељело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног предсједништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

„Сходно томе, не могу да закључим да је било какво “присилно премјештање“ допринијело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Kао што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намјером“, написала је Ниамбе у издвојеном мишљењу.

Filter 2019