Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Srbima povratnicima u Bradini uzurpiraju zemljište za izgradnju auto-puta

Izvor: RTRS

Preko zemljišta koje je u vlasništvu Srba povratnika planirana je izgradnja trase auto-puta od Sarajeva preko Mostara do granice sa Hrvatskom.

Nerijetko, federalne i kantonalne vlasti ne obeštete vlasnike adekvatno, ili im, prosto, oduzmu zemlju bez naknade.

Dešava se da, bez znanja vlasnika, srpska imanja pretvaraju u deponiju zemlje ili im trasa auto-puta presijeca ili zatvara prilaz kućama. U Bradini kod Konjica to je posebno izraženo.

Rajko Miljanić rođen je u Bradini, a živi u Istočnom Sarajevu. Porodična kuća u rodnom mjestu je devastirana, želio bi da se vrati ipak… Planovi i želje su jedno, a realnost drugo, kaže Rajko.

– Niko ne smije da dođe, obijaju se kuće, krade materijal, isjekli su nam šumu, oteli izvore vode… nema nama ovdje života – kaže Miljanić.

Saznajemo da se Srbima, koji izraze želju za povratkom, namjerno odugovlači sa priključenjem struje. Nerijetko, na njihovim imanjima, kao u slučaju Rajka Miljevića, komšije Bošnjaci čuvaju stoku, postavljaju ograde. Uz sve poteškoće, Rajko ne može da obrađuje svoju zemlju koja je ugrožena klizištem od deponije materijala izvađenog iz tunela kroz Ivan, na trasi auto-puta.

– Ta ogromna deponija je napravila klizište koje je skliznulo u moju livadu par stotina metara. Nekoliko stotina kubika zemlje se obrušilo. Vodu koja je bila u blizini klizište je pomjerilo na moje imanje i pravi mi baru, tako da ne mogu ništa više da koristim – dodao je Miljanić.

On se dopisima obraćao za pomoć ministrima u Savjetu ministara, JP Autoceste Federacije. Vojin Mitrović, ministar transporta i komunuikacija BiH, objasnio je da pomenuti problem nije u nadležnosti ovog ministarstva, već da je to u domenu entiteta.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji kažu da je dobro da srpski povratnici pravovremeno “dignu” glas, ali sami ne mogu da zaštite svoju imovinu.

– Pozivam sve Srbe iz Konjica i sa područja kuda prolazi auto-put, da ne daju prolaz dok im federalna vlast ne isplati minimalno onoliko koliko Republika Srpska isplaćuju Bošnjacima i Hrvatima za auto-puteve – naglasio je Đorđe Radanović, predsjednik ovog odbora.

Izvođač radova na tunelu Ivan, sarajevska kompanija Euroasfalt, nije odgorila da li će izgradnjom potpornog zida i drenaže spriječiti da se klizište proširi po imanju Rajka Miljanića ili će ponuditi pravičan otkup parcele koja je ugrožena njihovim radovima.

– Predlagali su da otkupe pola mog imanja, nakon čega bi ostalo oko 1.500 kvadrata. Ja bih pristao na to, međutim oni su se ućatali – dodaje Miljanić.

U maju 1992. u Bradini je “ugašen” život. Srbi koji se osmjele da se vrate suočavaju se sa egzistencijalnim i bezbjednosnim problemima, u novije vrijeme i sa uzurpacijom imanja zbog auto-puta. U Bradini danas ima svega dva penzionera Srba od prijeratnih skoro 1.000.


Filter 2019