Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Рајчевић: Наставља се стипендирање студената дефицитарних занимања

Извор: Срна

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић најавио је наставак стипендирања студената дефицитарних занимања, које је било обустављено због епидемије вируса корона.

Рајчевић је након састанка са представницима Уније студената Републике Српске и Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да је до кашњења дошло због потешкоћа која су имала сва министарства због пандемија вируса корона.

Он је нагласио да је јуче разговарао са министром финансија Српске Зором Видовић и додао да ће сва кашњења на годишњем нивоу надокнадити у сљедећем кварталу и да студенти не треба да брину, поготово они који су уписали студијске програме који се односе на дефицитарна занимања.

– Конкурс ће бити расписан и свако ће имати прилику да аплицира за стипендију – рекао је Рајчевић новинарима на Палама.

Он је навео да је данашњи разговор био отворен и искрен разговор са студентима којима је, како је рекао, обећао да ће рјешавати оно што је у надлежности министарства.

Рајчевић се захвалио студентима што су данас дошли на састанак, јер је то прави начин комуникације, те оцијенио да Министарство има одличну сарадњу са студентским представницима оба универзитета, која је у посљедње двије и по године плодоносна.

– Сва питања смо рјешавали благовремено. Надам се да ће се та сарадња наставити и у будућности – рекао је Рајчевић.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић рекао је да су данас разговарали о проблемима са којима се сусрећу студенти и дошли до рјешења како то заједнички да превазиђу, те је захвалио министру за посјету.

Слијепчевић је подсјетио да је на захтјев овог министарства у Закон о високом образовању уврштено и то да ће бесплатно школовање имати сви студенте два јавна универзитета који дају редовно услов годину за годину, што ће много помоћи на побољшању уписне политике.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Урош Бјелица рекао је да су министар и Влада увијек заједно са њима рјешавали све проблеме и изразио наду да ће се то наставити.

Међу бројним темама о којима су разговарали, Бјелица је навео да је било ријечи о уписној политици, инфраструктурним питањима, као што је изградња студентског дома у Лукавици и о потреби изградње дома у Бијељини да би се побољшао студентски стандард.

Filter 2019