Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Promovisana knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića

Autor: FILTER/D. L.

U čast akademika Jovana Delića, sinoć je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisana knjiga „Milutin Bojić – pjesnik moderne i vjesnik avangarde“, kao i Zbornik „Književnost, kultura, identitet“.

Doc dr Vladan Bartula, jedan od govornika na promociji, rekao je da je velika čast i zadovoljstvo promovisati djela profesora Jovana Delića, koji je, više od dvadeset godina predavao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. On je istakao da će večeras biti promovisan Zbornik radova, kao i knjiga o Milutinu Bojiću koja ujedno predstavlja i krunu dugodišenjg rada i bavljenja poezijom i poetikom akademika Jovana Delića.

„Večeras imamo čast i veliku radost da promovišemo dvije knjige akademika Jovana Delića. Riječ je o jednoj knjizi koja je njegovo najnovije djelo. Riječ je o pjesniku Mlutinu Bojiću i njegovom stvaralaštvu. Knjiga se pojavila u izdanju Adnrićevog instituta iz Višegrada i profesor već odavno priprema tekstvoe vezane za poeziju i poetiku Milutina Bojića. Drugu knjigu koju večeras predstavljamo i promovišemo radimo zajedničnki sa Institutom za književnost iz Beograda. Riječ je o Zborniku radova koji je objavljen u čast akademika Jovana Delića i on osvjetljava njegov višedecenijski, prebogati, književni, naučni, profesorski rad i sve ono što je on uradio i ugradio u ovu oblast, tako da ćemo imati priliku da čujemo neke važne stvari o profesoru i njegovoj biografiji, ali i o književnom i naučnom radu“, istakao je Bartula.

Jovan Delić, akademik i dugogodišnji profesor rekao je da za njega predstavlja izuzetnu čast, svečanost promocija knjiga, koju su u njegovu čast priredili njegovi nekadašnji studenti, koji su, kako kaže, stasali do profesora.

„Velika je stvar na kraju svog životnog puta imati Zbornik radova sebi u čast koji ima 55 autora i međunarodnog je karaktera, sa dosta ljudi iza granica, iz regiona i svjetskih zemalja i mnogo moje djece koju sam ja podigao. Moje je veliko zadovoljstvo vidjeti kako su napredovali i da nisu zaboravili nekoga ko ih je podigao. Druga knjiga govori o Milutinu Bojiću. Ja volim da pomeram granice i nadam se da ću uspjeti da spojim neki prsten 20. vijeka, da nastavim sa pjesnicima avangarde i pjesnicima druge polovine 20. vijeka“, istakao je Delić.

Promociji su prisustvovali dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović, profesori Katedre za srbistiku, kao i veliki broj studenata i profesorovih kolega sa ostalih katedri Filozofskog fakulteta.

Filter 2019