Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Промовисана књига и зборник у част академика Јована Делића

Аутор: ФИЛТЕР/Д. Л.

У част академика Јована Делића, синоћ је на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву промовисана књига „Милутин Бојић – пјесник модерне и вјесник авангарде“, као и Зборник „Књижевност, култура, идентитет“.

Доц др Владан Бартула, један од говорника на промоцији, рекао је да је велика част и задовољство промовисати дјела професора Јована Делића, који је, више од двадесет година предавао на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Он је истакао да ће вечерас бити промовисан Зборник радова, као и књига о Милутину Бојићу која уједно представља и круну дугодишењг рада и бављења поезијом и поетиком академика Јована Делића.

„Вечерас имамо част и велику радост да промовишемо двије књиге академика Јована Делића. Ријеч је о једној књизи која је његово најновије дјело. Ријеч је о пјеснику Млутину Бојићу и његовом стваралаштву. Књига се појавила у издању Аднрићевог института из Вишеграда и професор већ одавно припрема текствое везане за поезију и поетику Милутина Бојића. Другу књигу коју вечерас представљамо и промовишемо радимо заједничнки са Институтом за књижевност из Београда. Ријеч је о Зборнику радова који је објављен у част академика Јована Делића и он освјетљава његов вишедеценијски, пребогати, књижевни, научни, професорски рад и све оно што је он урадио и уградио у ову област, тако да ћемо имати прилику да чујемо неке важне ствари о професору и његовој биографији, али и о књижевном и научном раду“, истакао је Бартула.

Јован Делић, академик и дугогодишњи професор рекао је да за њега представља изузетну част, свечаност промоција књига, коју су у његову част приредили његови некадашњи студенти, који су, како каже, стасали до професора.

„Велика је ствар на крају свог животног пута имати Зборник радова себи у част који има 55 аутора и међународног је карактера, са доста људи иза граница, из региона и свјетских земаља и много моје дјеце коју сам ја подигао. Моје је велико задовољство видјети како су напредовали и да нису заборавили некога ко их је подигао. Друга књига говори о Милутину Бојићу. Ја волим да померам границе и надам се да ћу успјети да спојим неки прстен 20. вијека, да наставим са пјесницима авангарде и пјесницима друге половине 20. вијека“, истакао је Делић.

Промоцији су присуствовали декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић, професори Катедре за србистику, као и велики број студената и професорових колега са осталих катедри Филозофског факултета.

Filter 2019