Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Производња малча, дјечје одјеће и хумуса најбоље пословне идеје у Источном Сарајеву

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

У Источном Сарајеву су проглашени овогодишњи побједници Акцелератор програма који организује Развојна агенција Републике Српске. Од свих пословних идеја изабране су најбоље које ће добити и фиансијску подршку за реализацију.

Два мјесеца трајао је програм обуке за почетнике у послу и појединце или тимове који имају иновативне идеје. Програм је успјешно завршило 13 појединаца и тимова. Проглашене су најбоље пословне идеје које ће бити новчано награђене.

Прва награда и износ од 5 000 KМ припала је Ђорђу Грачанину који се намјерава бавити производњом малча.

„Малч се добија прерадом дрвета, првенствено коре четинара. Kористи се и разни дрвни отпад, попут грања или отпада из фабрика које се баве дрвном индустријом. Малч се користи у пољопривреди као агротехничка мјера, служи као изолатор биљкама. Kористи се и за застирање трим стаза јер се добија здрава, еластична подлога која позитивно утиче на зглобове“, рекао је Грачанин.

Друго мјесто и 3 000 KМ припало је Ивани Вукомановић и идеји производње дјечје одјеће, трећа награда и 2 000 KМ припала је Данијели Чворо и идеји производње хумуса, четврто мјесто и 1 000 KМ припало је Марку Радовићу који се намјерава посветити сеоском туризму. Пету награду, бесплатне рачуноводствене услуге, додијелио је Економски факултет и то Немањи Kлачару и фирми „Top clean“.

За комисију која је бирала побједнике, кажу чланови, задатак није био нимало лак. Иако су разлике биле мале, пресудило је неколико значајних фактора.

„Прије свега да је идеја иновативна, да је одржива. Било је важно и да је добро написан бизнис план, да је идеја изводљива и добро презентована. Такође, неки наш општи утисак који смо као комисија могли да стекнемо за ова два мјесеца, колико смо се дружили са учесницима програма“, појаснио је Огњен Сладоје, шеф кабинета градоначелника Источног Сарајева.

Избор најбољих пословних идеја Развојна агенција РС организује са Економским факултетом, Заводом за запошљавање Републике Српске, Градском развојном агенцијом, Градом Источно Сарајево и општинама у саставу Града.

„Ми смо кроз Акцелератор програм организовали девет модула обука за све учеснике из Источног Сарајева. Они су прошли све те обуке а до краја је дошло 13 учесника са својим пословним плановима. Имали су менторинг подршку за све што им није било јасно – како да направе што квалитетнији пословни план и како да га реализују“, рекао је Маринко Ђукић, директор Развојне агенције РС.

Подршка у оквиру програма обухватила је бесплатну обуку у области пословног планирања, као и савјетодавну подршку искусних ментора. Најбоље пословне идеје биће финансиране средствима која обезбјеђују Развојна агенција РС и Град Источно Сарајево.

Filter 2019