Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Покренуте активности на проглашењу Требевића парком природе

Извор: Град Источно Сарајево

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са представницима Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа о иницијативи за проглашењем Трбевића парком природе, као и активностима које је, с тим у вези, потребно предузети у наредном периоду.

Ћосић је, током састанка са начелником Одјељења за заштиту природног насљеђа у овом заводу Драганом Ковачевићем и сарадницима који ће бити ангажовани на овом пројекту, рекао да су, како је и најављивао, покренуте активности да се подручје Требевића заштити, те да буде проглашено парком природе.

„Град Источно Сарајево, у оквиру својих надлежности, пружиће сву потребну подршку у даљим активностима на овом пројекту, али и развоју Требевића уопште. То подразумијева и подршку развоју планинарске и путне инфраструктуре, као и промоцију ове планине“, нагласио је Ћосић, додајући да ће приходи који се буду остваривали на том подручју бити усмјерени у наставак развоја ове туристичке дестинације.

Градоначелник је подсјетио да је на јучерашњем састанку са министром трговине и туризма Републике Српске  Сузаном Гашић договорено да се изврши увид у просторно-планску документацију, обиђе терен и утврде специфичност поменуте локације, након чега  би могли да буду створени услови за проглашење „Парк природе Требевић“.

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа врши евидентирање, истраживање и вредновање културно-историјског и природног насљеђа, проглашава добра заштићеним и води регистар заштићених добара.

Завод израђује стручна мишљења и елаборате о заштити, очувању и коришћењу насљеђа и заштићених добара у поступку израде просторних планова и осталих активности.

Filter 2019