Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Позив за неосигуране грађане да се пријаве за осигурање

Извор: РТРС

Фонд здравственог осигурања Републике Српске позива све грађане који још немају здравствено осигурање да посјете надлежне пословнице Фонда како би регулисали свој статус.

– Иако се још увијек финансирају здравствене услуге за осигуране и неосигуране грађане, по укидању ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, укинуће се и право коришћења здравствене заштите за неосигуране грађане. Зато је јако важно да сви грађани који немају здравствено осигурање на вријеме регулишу свој статус у надлежним пословницама Фонда како се не би стварале гужве и чекања, будући да епидемилошка ситуација и даље налаже опрезност – наводе из Фонда.

Кажу да се то посебно односи на оне грађане који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање и који до данас нису регулисали свој статус осигурања.

Подсјећају да Република Српска већ више од годину дана због актуелне епидемиолошке ситуације финасира здравствене услуге за све грађане (осигуране и неосигуране) у јавним здравственим установама.

– По укидању ванредне сиутуације, неосигурани грађани више неће моћи да остварују ово право, те је важно да прије тога регулишу свој статус здравственог осигурања. Наш циљ је да за сваког грађанима који нема утврђен основ за пријаву на здравствено осигурање, пријавимо на осигурање на један од законом предвиђених могућности како нико по укидању ванредне ситуације не би остао без осигурања – истичу у Фонду.

Фонд је и недавно на својој интернет страници објавио изјаву коју је потребно попунити приликом пријаве на осигурање како би убрзали процес пријаве и спријечили шетање грађана од једне до друге институције.

– Такође, на интернет страници Фонда,грађани могу да се детаљније информишу о могућностима пријаве на здравствено осигурање. Осим тога, позивом на број 051 249 171 могу да добију и додатне информације, попут тога која им је документација потребна у циљу пријаве на здравствено осигурање. Фонд још раније у сарадњи са Пореском управом Српске има могућност да у систему Пореске управе провјери да ли лице остварује приходе или не, па више није потребно да одлазе у Пореску управу како би добили потврду о личним примањима. То ће, такође, значајно убрзати процес пријаве на здравствено осигурање – наводе они.

Подсјећају да је измјењени Закон о здравственом осигурању Српске, који је почео да се примјењује почетком прошле године дао широк спектар могућности пријаве на осигурање, а посебно су заштићене друштвено осјетљиве категорије попут дјеце до 15 година, трудница, породиља, старијих од 65 година, обољелих од малигних болести, дијабетеса који се на здравствено осигурање у случају да немају ниједан други основ, могу пријавити због свог здравственог статуса, што раније, како кажу није био случај.

Filter 2019