Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Пале: Сутра сјећање на 14 бораца са подручја Блатине – Прибањ

Извор: Срна

На мјесном спомен-обиљежју Блатине-Прибањ у општини Пале сутра ће бити служен парастос и положени вијенци у знак сјећања на 14 српских бораца погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У оквиру обиљежавања Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске биће служен парастос и положени вијенци, најављено је из општинске Борачке организације.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је Срни да су борци из мјеста Прибањ дали значајан допринос одбрани Српске.

Парастос ће бити служен у 11:00 часова.

Крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Војска Републике Српске /ВРС/ сачувала је у рату територију Српске и заштитила народ борећи се истовремено против снага муслиманско-хрватске коалиције и НАТО-а, чија је авијација у неколико наврата вршила агресију на Републику Српску и линије фронта које су држали Срби.

ВРС је постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Filter 2019