Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Otvorene nove prostorije Crvenog krsta Istočna Ilidža

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač danas su svečano otvorili prostorije opštinske organizacije Crvenog krsta, u kojima je smještena i oprema za rad operativnog centra, s ciljem priprema za odgovor na eventualnu vanrednu situaciju.

Božović je istakao da je potrebna oprema za rad centra smještena u novootvorenoj kalcelariji, te dodao da će ona biti iskorištena na adekvatan način.

“Cilj nam je da imamo što više edukovanih mladih ljudi u organizaciji kako bismo mogli da odgovorimo u svim situacijama”, rekao je Božović novinarima nakon ceremonije otvaranja prostorija.

Prema njegovim riječima, to će pružiti više mogućnosti opštinskoj organizaciji Crvenog krsta i gradskoj organizaciji Istočno Sarajevo, jer će se moći raditi i onlajn edukacije, te organizovati i pratiti prezentacije koje se izvode na nekim drugim mjestima.

Božović je istakao da je opština obezbijedila prostor od nekih 85 metara kvadratnih, kao i opremu za njegovo opremanje, dok je republički Crveni krst donirao opremu za operativni centar.

On je napomenuo da se u Republici Srpskoj nalazi 10 operativnih centara u slučaju nekih prirodnih katastrofa i vanrednih situacija u kojima je potrebno organizovati rad Crvenog krsta.

Kovačeva je istakla da je opštinska organizacija Crvenog krsta djelovala u dosta teškim uslovima, te izrazila nadu da će ova lokacija biti njihov trajni smještaj.

“Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući opštini Istočna Ilidža koja ih je u kontinuitetu podržavala u finansijskom smislu, kada je riječ o programskim aktivnostima, a sada su konačno stečeni uslovi da se riješi pitanje prostora organizacije gdje mogu da se okupljaju volonteri i aktivisti, te sprovode aktivnosti Crvenog krsta”, istakla je Kovačeva.

Ona je navela da je ovo napredak i u organizacionom smislu za cjelokupni Crveni krst Republike Srpske, te izrazila nadu da će to da bude podsticaj i za druge načelnike opština da preduzmu ovakav korak, jer postoji niz neriješenih pitanja kada je riječ o smještaju i prostoru opštinskih organizacija.

“Ova organizacija je to zaista zaslužila, jer ima dobre volontere i programske aktivnosti. Ovdje će biti nastavljeno nešto što će dati mogućnost da se okupi još više mladih ljudi, volontera različite starosne dobi, a trenutno su nam potrebni voloneteri starije životne dobi”, istakla je Kovačeva.

Generalni sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Istočna Ilidža Ranko Skakavac istakao je da je ovo svečani dan koji su čekali 30 godina.

“Sada smo u punom kapacitetu da možemo svoje programske ciljeve i zadatke u potpunosti izvršavati. Bili smo uspješni i do sada, bez obzira na uslove rada, ali dobijanjem ovih prostorija nadam se da ćemo biti još bolji”, istakao je Skakavac.

Novootvorene prostorije Crvenog krsta Istočna Ilidža se nalaze u Ulici Ive Andrića 17b, Dobrinja četiri.

Filter 2019