Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Osmica mimo zakona pristupa tajnim podacima

Izvor: Glas Srpske

Nakon što je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković na nedavno održanoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH otkrila da je direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću Osmici produžena bezbjednosna dozvola i omogućen pristup tajnim podacima najviše kategorije, tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka otkrio je novi šokantan podatak koji dovodi u sumnju zakonitost produženja bezbjednosne dozvole direktoru OBA.

Naime, Mehmedagić je Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA dostavio potvrdu da ima diplomu Američkog univerziteta u BiH, a tužilac Čavka je otkrio da tokom ovosedmičnog pretresa prostorija te visokoškolske ustanove u Tuzli nije pronađen nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio njen student.

– Mehmedagić je stekao falsifikovanu diplomu visoke stručne spreme sa kojom je imenovan na dužnost generalnog direktora OBA. Na taj način je nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka – naveo je Čavka u prijedlogu za određivanje pritvora osnivaču Američkog univerziteta u BiH Denisu Prciću, koji je osumnjičen da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OBA.

Pored toga, Čavka je naveo i da je Prcić uz pomoć saradnika istrgao originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta u koji je naknadno dopisano ime Osmana Mehmedagića. Sud BiH uvažio je njegove tvrdnje i odredio jednomjesečni pritvor Prciću.

Naš sagovornik iz obavještajne zajednice koji je insistirao na anonimnosti kaže da se poslije ovih navoda tužioca, koje je prihvatio Sud BiH, postavlja pitanje kako je Mehmedagiću produžena bezbjednosna dozvola.

– U članu 59. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, u kojem se navode bezbjednosne smetnje zbog kojih se odbija izdavanje bezbjednosne dozvole, kao prva smetnja navodi se “dokazano lažno navođenje podataka u upitniku za provjere”. Poslije ovih tvrdnji tužilaca Tužilaštva BiH postavlja se pitanje šta je Osmica naveo u upitnicima za provjeru i kako mu je produžena bezbjednosna dozvola? Ako je naveo da ima diplomu Američkog univerziteta BiH, to znači da je naveo lažne podatke u upitniku za bezbjednosne provjere – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, paradoks je što Zakon o zaštiti tajnih podataka kaže da je “dokaze za bezbjednosne smetnje dužna prikupiti i iznijeti OBA”, tako da ispada da bi Osmicini podređeni trebalo da “dokažu lažno navođenje podataka u upitniku za provjere”.

– Paradoksalno je očekivati da će oni to uraditi, ali raduje što je tužilac Oleg Čavka pokrenuo istragu koja treba da dokaže da je direktor OBA naveo lažne podatke, što će praktično značiti da mu je bezbjednosna dozvola produžena mimo zakona – kaže naš sagovornik.

Besmisleno

Delegat SNSD-a u Domu naroda i član Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA Sredoje Nović, koji je svoj radni vijek proveo na najvišim funkcijama u sektoru bezbjednosti, kaže da ne vidi smisao u tome da bilo šta komentariše kada je u pitanju rad OBA.

– Svi smo svjedoci šta i kako se radi kada je riječ o direktoru OBA, kako se ponašaju pravosudni organi, odnosno kako brzo i oslobađajućim presudama se okončavaju procesi protiv njega – kaže kratko Nović.

Filter 2019