Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Општина Пале у прошлој години остварила суфицит од 126.697 КМ

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На данашњој 4. редовној сједници Скупштине општине Пале одборници су усвојили Извјештај о извршењу буџета Општине за 2020. годину, према коме је остварен суфицит у пословању у износу од 126.697 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је скупштинска већина на данашњој сједници донијела најбитније одлуке, а једна од њих је усвајање извјештаја у раду јавних предузећа и установа. Једна од позитивно оцијењених институција јесте и Дом здравља, који је, по ријечима Југовића, један од ријетких у Републици Српској који је остварио позитивно пословање за вријеме пандемије.

“Усвојени су извјештаји о раду јавних предузећа и установа, све осим Топлане јер је пословала негативно. С друге стране, донијели смо одговарајуће одлуке о давању гаранције од стране Општине за кредитно задужење Градске топлане, и обавеза је општине, а то одборници треба да схвате, да предузећа и установе који су у надлежности општине, својим средствима помаже и да има размијевање“, рекао је Југовић.

Он је додао да су на данашњој сједници донесене одлуке о инфраструктурним пројектима, као и о измјенама регулационих планова на Јахорини када су у питању инфраструктурни пројекти. Он је додао да ће општина подржати изградњу жичаре код Рајске долине, језера на Пољицама, хелиодрома код Бистрице и пасареле код Лавине.

“То су кључни пројекти на Јахорини које је подржала Влада Републике Српске, а и Општина Пале је стала иза њих”, рекао је Југовић.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина,  истакао је да је за похвалу то што је од десет предузећа и установа, чији је оснивач Општина, у прошлој години њих девет пословало позитивно.

„То је нешто што заслужује сваку похвалу, а не критике. Слажем се да су потребна и већа издвајања за Дом здравља, за културу, спорт за било који сегменмт нашег друштва али треба бити реалан, није у проблему само општина, у проблему су многе озбиљније државе и многе моћније од наше Републике и општине“, нагласио је Шкипина.

Извјештај о извршењу буџета Општине за 2020. годину нису подржали одборници опозиције, СДС и ПДП, наводећи да је нетранспарентан и нејасан.

Шеф клуба одборника СДС Марко Сикима каже да одборници ове партије нису прихватили усвајања извјештаја о извршењу буџета јер се противе начину на који је начелник општине извршио трансфер новца са општине на рачун Олимпијског центра “Јахорина“ .

„Ми нисмо против тога да општина помогне рад Олимпијског центра, али постоје процедуре и начини за то, те сматрамо да је начелник повриједио те процедуре, због тога што у тренутку трансакције није било правног основа за ту трансакцију, јер се она није налазила у буџету у том тренутку“, истакао је Сикима.

Шеф Клуба одборника ПДП Игор Тошић рекао је да овај клуб није подржао усвајање извјештаја о буџету, као ни усвајање извјештаја појединих јавних предузећа.

„Сматрамо да је кредитно задужење општине у износу од 3 милиона КМ служило за крпљење рупа у буџету и за изборне активности, а са друге стране евидентно је да начин трансфера новца са рачуна општине на рачун ОЦ „Јахорина“ има елементе кривичне одговорности. Нисмо подржали извјештаје о раду појединих општинских предузећа, јер су извјештаји појединих директора показали да та предузећа лоше послују и да су им потребне веће субвенције општине.Топлане су се задужиле по ко зна који пут, овај пут у износу од 700.000 КМ, а поред тога рок за измјештање старе топлане и изградњу топловода је одавно пробијен. Одређени пројекти попут градског парка су требали већ бити завршени“, рекао је Тошић.

Коментаришући наводе опозиције о трансферу новца Олимпијском центру, начелник општине поручује да опозицији ништа не одговара – ни када се не помаже, ни када се помаже ОЦ Јахорина.

Према његовим ријечима, опозицији данас не одговара то што је општина вратила милион KМ Јахорини прошле године, од чега су они изградили расвјету за ноћно скијање.

Filter 2019