Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Од 1. јула удвостручен поврат пореза за издржаване чланове породице

Извор: Срна

Пореска управа Републике Српске саопштила је да је измјенама Закона о порезу на доходак, које на снагу ступају 1. јула, удвостручен износ поврата пореза по основу издржаваних чланова породице, те да порески обвезници нису дужни да подносе захтјев за издавање пореске картице.

Овим законом право на умањење пореске основице по основу издржаваних чланова уже породице повећано је са 900 на 1.800 КМ годишње.

То практично значи да ће порески обвезници убудуће остварити право на увећан мјесечни износ личног одбитка по основу издржаваних чланова уже породице, који је повећан са 75 КМ на 150 КМ по једном издржаваном члану породице, односно добиће мјесечни износ поврата од 15 КМ по издржаваном члану породице умјесто досадашњих 7,5 КМ”, наведено је у саопштењу.

Из Пореске управе Републике Српске су појаснили да ће за пореске обвезнике који остварују право на умањење пореске основице по основу издржаваних чланова уже породице и којима је по том основу издата Пореска картица – извод за умањење пореске основице /Образац 1001/1/, извршити усклађивање, односно промјену података о износу права на умањење пореске основице у складу са законским измјенама.

“Из тог разлога, порески обвезници /запослени радници/ нису дужни подносити Захтјев за издавање пореске картице /Образац 1001/ због измјена Закона о порезу на доходак, већ ће то у њихово име извршити Пореска управа”, наведено је у саопштењу.

Послодавци су од 1. јула приликом исплате личних примања радницима којима је издата Пореска картица, дужни да пореску основицу пореза на доходак од личних примања умање у складу са измјенама Закона о порезу на доходак, то јест за износ од 150 КМ за сваког издржаваног члана уже породице.

Filter 2019