Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Од сутра се укида роминг на западном Балкану

Извор: Танјуг

Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније биће укинут од сутра, потврдио је Танјугу помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић.

“Ово је последња фаза реализације споразума који је закључен у Београду још у априлу 2019. године, и у тој последњој фази чија примена почиње 1. јула укидамо потпуно роминг на територији западног Балкана. То значи да ће цене по којима сте разговарали, слали СМС поруке и користили податке на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на територији Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије”, рекао је Добријевић.

Он је нагласио да су цијене услуга мобилне телефоније изједначене за све наведене земље, али је замиолио грађана да се прије пута код својих оператора информишу о детаљима због различитих пакета услуга које имају, како не би долазило до неспоразума и непријатности.

Добријевић је рекао како не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга мобилна телефониле, али је додао да је, по угледу на земље ЕУ, уведена политика фер коришћења.

“Она се своди на то да корисник не треба претежно да борави у другој земљи и да тамо користи картицу опетратора из своје матичне земље. Ако идете на море на 10 или 20 дана, не може доћи до ситуације са нефер коришћењем картице, јер се понашање корисника узоркује на четири месеца”, наглашава Добријевић.

Он је објаснио да, уколико у том периоду дође до претежног или искључивог коришћења картице српског оператора у некој од наведених околних земаља, тада ће га оператор опоменути.

“Kорисник након тога може да коригује своје понашање. Тек уколико не поступи по упозоререњу, оператор има право да наплати накнаду за роминг, али не очекујемо да ће се то догађати у пракси”, навео је Добријевић.

Filter 2019