Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

“Од карактера образовања зависи и карактер друштва“

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву јуче је одржан Научни скуп под називом „Друштво знања и процес трансформације филозофских, друштвено – хуманистичких наука“.
Учествовали су бројни научници и интелектуалци са пет универзитета из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Проф. др Мишо Кулић професор филозофије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да се друштвено – хуманистичке науке налазе у незавидном положају, пред нестанком због настојања да знање и наука буду тржишно профитабилни.

„Никада у својој историји, ове науке нису производиле материјалну корист, а идеје развоја критичког мишљења и слободе могуће су управо у оквиру ових наука. Технократија и производња менаџерског начина управљања постала је одређујући фактор за научни и образовни смјер развоја и наших универзитета, као и образовања уопште. Питање универзитета није само питање пуког образовања за тржиште, већ од карактера образовања зависи и карактер друштва“, истакао је Кулић.

На научном скупу представљен је и Зборник радова под називом „Друштво знања“, којег чини 15 текстова о темама знања као суштинског елемента развоја друштва.

„Чини ми се да, у посљедњих 30 година, није објављен ниједан овако озбиљан Зборник радова, који је заснован на основама критичког мишљења. Друштво знања је привлачна синтагма, јер би сви жељели да се друштво развија у том правцу, односно на основама знања. Није то нова концепција, али сада је некако дошла до изражаја, јер се у неолиберализму знање искључиво посматра као технолошко и информатичко. Ми сматрамо да знање не би требало да буде само оно што је тржишно профитабилно“, истакао је Кулић.

Проф. др Саво Лаушевић са Универзитета Црне Горе истакао је да је одржавање овога научног скупа од великог значаја како за Универзитет у Источном Сарајеву, тако и за читаво друштво.

„Овај научни скуп је круна вишегодишњег процеса Катедре за филозофију Филозофског факултета у којем се тежи очувању хуманистичких наука у савременом глобалном друштву, које, путем болоњског процеса, универзотете поставља као једно корпоративно предузеће које треба да произведе стручњаке за радна мјеста и које треба да ради по једној комерцијалној основи, а то значи да ће бити заступљени само они студијски програми који су потребни тржишту, док оне који нису потребни тржишту маргинализују до те мјере да се укидају. Образовање прије свега значи образ, конституцију личности, а не само стицање вјештина. У том смислу, ако ми студенте будемо само преобраћали у људе који имају само вјештину и технику, без образа, личности и одговорности, такав пут води у пропаст друштва. То је једна врста самоуништења, јер техничке и природне науке којима се тежи не могу дати добре циљеве којима ће тежити човјечанство, већ само добра средства. “, додао је професор Лаушевић.

Научни скуп „Друштво знања и процес трансформације филозофских, друштвено – хуманистичких наука“ организован је на иницијативу Катедре за Филозофију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Катедра за Филозофију организовала је већ двије међународне конференције о значају филозофије у савременом друштву глобализације.

Filter 2019