Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Obilježen Dan Mašinskog fakulteta

Autor: FILTER/M.K.

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas obilježava 27 godina rada i 62 godine tradicije visokoškolskog obrazovanja u području mašinske struke. U okviru obilježavanja Dana fakulteta održana je promocija mastera i diplomiranih inženjera mašinstva.

Za 27 godina rada Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu  izrastao je u značajnu visokoškolsku ustanovu.

„Ove godine opremljena je laboratorija za mjerenje i kvalitet. U toku je realizacija projekta čiji dio je oprema u vrijednosti 70 000 KM u oblasti metalografskog ispitivanja. Danas ćemo dodijeliti diplome za dvije generacije, od prošle godine. Ukupno je to 31 diploma za mašinske inženjere i jedna za mastera mašinstva. A ove godine, 17 inženjera mašinstva je dobilo diplome“, rekao je Milija Kraišnik, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Rezultati rada Mašinskog fakukulteta su impresivni, poručio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

„Fakultet svake druge godine organizuje „Kometu“, respektabilan naučni skup koji je Ministarstvo nauke proglasilo naučnim skupom prve kategorije. Ovo je fakultet koji svake godine upiše dobar broj studenata. Od ove godine Mašinski fakultet u saradnji sa Elektrotehničkim i Medicinskim pokreće novi smjer na trećem ciklusu studija a to je Bioinženjering i medicinska informatika. Kao rektor sam ponosan na rad ovog fakulteta jer je izuzetno dobro uređen“, rekao je Kulić.

Prigodne zahvalnice povodom Dana fakulteta dobili su i najbolji studenti. Za najboljeg na trećoj godini studija proglašen je Dejan Tošić. Student je smjera mašinske konstrukcije i razvoj proizvoda a dosadašnji prosjek ocjena je 9,85.

 „Veoma sam zadovoljan dosadašnjim studiranje, uslovima koje fakultet pruža. Volio bih da što više mladih upisuje naše univerzitete i fakultete jer stvarno imamo uslove i kroz rad u laboratorijama i dobru saradnju sa profesorima“, rekao je Tošić.

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu do danas su diplomirala 352 studenta, njih 36 završilo je drugi ciklus studija, dok je 17 kandidata odbranilo doktorsku tezu.

Filter 2019