Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежен Дан и слава Музичке академије (ФОТО)

Извор: Срна/Филтер

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежила Дан и крсну славу Свету мученицу Теодосију Тирску литургијом, чином ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама и промоцијом студената првог и другог циклуса.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да данас прослављају 27 година постојања што је лијепа прилика да уруче дипломе дипломираним и мастер студентима.

Жужа је нагласила да је ове године диплому мастер студија добило 16 студената, 23 дипломирана музичара по новом студијском програму и два по старом студијском програму.

Она је рекла да Музичка академија традиционално дођељује и награду “Војин Kомадина” у част оснивача и утемељивача, професора Војина Kомадине најбољим студентима са просјеком оцјена 10, којих је награђено пет те још 10 похвала осталим студентима са највишим просјеком.

Жужа је подсјетила да су ове године имали јубилеј 20 година постојања Kамерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије и тим поводом одржан је концерт овог хора, штампана је монографија, снимљен компакт диск и одржана пригодна изложба диплома и захвалница Kамерног хора.

Повеља – највеће признање Музичке академије ове године додијељена је диригенту Kамерног хора Радету Радовићу.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић честитао је Музичкој академији крсну славу, истакавши да су резултати које постижу студенти и професори Музичке академије свјетски вриједни.

Он је нагласио да су само у академској 2020/2021. години студенти освојили око 50 награда са смјера хармоника, са смјера соло пјевање око 30 награда, професор Дражен Kосорић је освојио пет награда на међународним такмичењима.

Kамерни хор под руководством професора Радовића, како је рекао, биљежи фантастичне резултате, тако да Академија музичке умјетности представља бисер Универзитета и са те стране има апсолутниу подршку њега као ректора и свих његових сарадника.

Његово високопреосвештенство митропололит дабробосански Хризостом, честитајући Дан и славу Музичкој академији, пожелио је да и у будућности наставе да постижу добре резултате.

Митрополит Хризостом истакао је да ће Музичка акдемија увијек имати његову помоћ и подршку, “јер је академија једна ријека која тече, студенти одлазе и треба стварати нове”.

“У Источном Сарајеву треба да створимо једну стабилну базу која ће да подржава оне који одлазе и долазе, и да имамо јак Kамерни хор за будуће. Нека Бог благослови ваш рад, труд и доброту и љубав”,поручио је митрополит Хризостом.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је битно високо образовање и да високобразовани људи Музичке академије имају обавезу да у једном сегменту допринесу развоју друштва.

“На нама је обавеза да развијамо ову академију као посебну и изузетно битну организациону цијелину Универзитета”, рекао је Ћосић и додао да је Музичка академија посљедњих година савремено опремљена.

Добитник награде “Војин Kомадина” за просјек оцјена 10 у протеклој академској години Марко Плавчић, студент четврте године Вокално-инструментални одсјек смјер хармоника у класи професорице Данијеле Газдић, рекао је да је поносан и срећан што је дио ове велике академске породице.

“Трудићу се да и даље представљам академију на најбољи могући начин, тако и себе и свој град”, истакао је Плавчић.

Маја Глухић је након дипломирања на Музичко-педагошко теоријском смјеру уписала и завршила мастер на академији.

„Презадовољна сам наставним кадром. Велику захвалност дугујем свом ментору Биљани Мандић која ми је пружила несебичну подршку”, рекла јњ Глухићева.

Filter 2019