Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежено 29 година од страдања припадника чете “Петар Пандуревић”

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен – обиљежје у мјесној заједници Станица Пале данас je обиљежено 29 година од страдања 14 припадника чете „Петар Пандуревић“.
 
Боро Петровић, предсједник предсједништва мјесне борачке организације Станица Пале, подсјетио је да су припадници чете „Петар Пандуревић“ животе изгубили на Требевићу.

„Десило се да је тај исти дан била сахрана 45 погинулих бораца на Жепи, па су наше линије биле ослабљене, али чета „Петра Пандуревића“ и уз велике губитке је успјела да задржи  своје положаје. Уједно, на данашњи дан, 8. јуна, мјесна заједница Станица Пале, мјесна Борачка организација Станица Пале и Борачка организација општине Пале организују традиционални турнир у малом фудбалу  уз знак сјећања на припаднике  погинулих бораца чете „Петра Пандуревића“. Укупно имамо 313 учесника, 33 екипе и 2 ревијалне, што је велики број и што пуно значи свима нама на Станици, као и породицама погинулих бораца“, додао је Петровић.

Зденко Симанић, припадник чете „Петар Пандуревић“ и један од командира, истакао је да је чета представљала једну од водећи и елитних јединица у Одбрамбено-отаџбинском рату. Он је нагласио да је обиљежавање данашњег дана неопходно како би се одржало сјећање на људе који су дали своје животе за стварање Републике Српске.
 
„Окупили смо се данас овдје да се сјетимо наших сабораца и да се сјетимо оних који су оставили животе у рату а и који су умрли до данашњег дана. Вјерујте да ми је тешко и како године пролазе, могу се сјетити оне четири године, скоро свакога дана и тих бораца и  ових овдје који су на споменику који су дали своје животе и ови  који су остали живи, који  су дали дио свог тијела. Сјетимо се на данашњи дан али је тешко, поготово што у задње вријеме се мало води рачуна о нама борцима, о дјеци погинулих бораца и о дјеци бораца који су остали живи.. Тако да, на данашњи дан је врло тешко и не могу вам описати како се осјећам али са неким поносом зато што имамо ово што имамо и требамо сачувати ово за за шта смо се борили“, рекао је Симанић.

Михајло Парађина, предсједник Борачке организације општине Пале, рекао је да Борачка организација проводи културу сјећања обиљежавање значајних датума у Одбрамбено-отаџбинском рату, те је додао да и само друштво мора да покаже своју свијест и савјест према породицама погинулих бораца  и ратним војним инвалидима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да је обиљежавање оваквих датума неопходно како би се очувало сјећање на погинуле борце, те да представља једну врсту шпдршкле породицама погинулих бораца. Он је додао да ће општина Пале наставити да помаже тим породицама, како на социјалном збрињавању, тако и на стамбеном, али и сваком другом.
 
Чета „Петар Пандуревић“ формирана је почетком Одбрамбено – отаџбинског рата, a, са око 200 храбрих и одважних људи, чувала је српске положаје на Требевићу и бројним ратиштима широм Републике Српске.

У рату је укупно погинуло  36 бораца ове чете, 18 је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида.

Filter 2019