Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Nova pravila za ulazak od sutra: U Hrvatsku bez ograničenja sa jednom od tri potvrde

Izvor: Srna

U Hrvatsku će bez ikakvih ograničenja moći da dođu svi koji imaju digitalne kovid potvrde, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je rekao da će oni koji nemaju potvrde morati predočiti negativan test ne stariji od 48 časova, potvrdu o preboljenom virusu korona ili da su vakcinisani.

– Novost je i da osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku – dodao je Božinović.

Ovo znači da od sada građani Srbije i BiH za ulazak u Hrvatsku treba da imaju jednu od tri potvrde – da su vakcinisani ili da su preboljeli kovid ili da imaju negativan test, prenose hrvatski mediji.

Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda, Božinović je naveo da će se njihova upotreba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi.

On je dodao da je dodatna novina i to da će se na svim mjestima u Hrvatskoj gdje se vrše testiranja moći izdavati i digitalne kovid potvrde, što će biti omogućeno i stranim državljanima.

– Svako može doći u posjed digitalne kovid potvrde – rekao je Božinović.

Portugal, koji je predsjedavajući Evropske unije, sastavio je novu listu potencijalnih sigurnih zemalja u vrijeme pandemije virusa korona, a među njima je i BiH.

Osim BiH, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljene i Crna Gora i samoproglašeno Kosovo.

Ambasadori država članica EU su odobrili novu listu, a odluka će stupiti na snagu do ove sedmice, saznaje Radio Slobodna Evropa, a kako navode, to će značiti da državljani BiH mogu putovati u zemlje članice EU iako nisu u potpunosti vakcinisani.

Pravila za ulazak u zemlje koje su članice Evropske unije se razlikuju u zavisnosti od države u koju idete, stoga je, ukoliko putujete, najbolje provjeriti s ambasadom šta vam je potrebno za ulazak. Za ulazak u većinu država je potreban PCR test ili dokaz o vakcinaciji, međutim, mogući su i dodatni uslovi.

Filter 2019