Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Нова правила за улазак од сутра: У Хрватску без ограничења са једном од три потврде

Извор: Срна

У Хрватску ће без икаквих ограничења моћи да дођу сви који имају дигиталне ковид потврде, рекао је данас министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Божиновић је рекао да ће они који немају потврде морати предочити негативан тест не старији од 48 часова, потврду о пребољеном вирусу корона или да су вакцинисани.

– Новост је и да особе из трећих земаља више не морају имати посебан разлог за долазак у Хрватску – додао је Божиновић.

Ово значи да од сада грађани Србије и БиХ за улазак у Хрватску треба да имају једну од три потврде – да су вакцинисани или да су пребољели ковид или да имају негативан тест, преносе хрватски медији.

Што се тиче употребе дигиталних потврда, Божиновић је навео да ће се њихова употреба односити на клубове, концерте, манифестације и друга догађања која се односе на окупљање више од 100 људи.

Он је додао да је додатна новина и то да ће се на свим мјестима у Хрватској гдје се врше тестирања моћи издавати и дигиталне ковид потврде, што ће бити омогућено и страним држављанима.

– Свако може доћи у посјед дигиталне ковид потврде – рекао је Божиновић.

Португал, који је предсједавајући Европске уније, саставио је нову листу потенцијалних сигурних земаља у вријеме пандемије вируса корона, а међу њима је и БиХ.

Осим БиХ, новом одлуком су на листу сигурних земаља стављене и Црна Гора и самопроглашено Косово.

Амбасадори држава чланица ЕУ су одобрили нову листу, а одлука ће ступити на снагу до ове седмице, сазнаје Радио Слободна Европа, а како наводе, то ће значити да држављани БиХ могу путовати у земље чланице ЕУ иако нису у потпуности вакцинисани.

Правила за улазак у земље које су чланице Европске уније се разликују у зависности од државе у коју идете, стога је, уколико путујете, најбоље провјерити с амбасадом шта вам је потребно за улазак. За улазак у већину држава је потребан ПЦР тест или доказ о вакцинацији, међутим, могући су и додатни услови.

Filter 2019