Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

На фарми коза “Алпино” представљени резултати пројекта “Фарма II”

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На фарми коза „Алпино“ у Рогоушићима данас су представљени резултати заједничког шведског и УСАИД пројекта „Фарма II“.

„Фарма I“ и „Фарма II“ представљају програм за развој пољопривреде, побољшање профитабилности и конкурентности пољопривредника на домаћем и међународном тржишту, као и повећање извоза производа домаћих пољопривредних произвођача на тржиште Европске уније.

Директор мисије УСАИД(Агенција САД за међународни развој) у БиХ, Ненси Еслик, рекла је да је у оквиру пројеката обезбијеђено скоро 40 милиона америчких долара за помоћ пољопривредницима и произвођачима како би постали конкурентни на тржишту, како би проширили производњеу и развили пољопривредни сектор.

„Ова помоћ ишла је пољопривредницима и произвођачима. Фарма коза Алпино савршен је примјер тога. У склопу пројекта Фарма2, помогли смо господину Галијашевићу да купи опрему неопходну како би задовољио захтијеве Европске Уније за паковање производа и одговарајуће паковање за продају сапуна „Алпино“. “Фарма II” је посљедњи пројекат УСАИД-а којим ће се директно финансирати пољопривреда у БиХ“, истакла је Есликова.

Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист истакла је да се кроз пројекат Фарма II допринијело повећању приступа пољопривредном тржишту као и приступу тржишту подсектора пољопривреде перадарства и мљекарства. Она је додала да је Фарма II омогућила да се производња увећа два пута, а да се извоз повећа три пута.

„Ова фарма је један од многих примјера како је пројекат Фарма II подржао фармере и произвођачe широм земље да модернизирају свој рад, да расту и да постану конкурентни. Шведска је уложила скоро осам милиона евра кроз грантове како би подржала пољопривредне произвођаче, фармере, као што је „Алпино“ фарма те друге произвођаче и организације,“ нагласила је Стромквистова.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ, Јохан Сатлер, рекао је да су финансијска средства пројекта Фарма II, у којима је учествовала и Европска унија, само мали подстицај у превазилажењу препрека у пословању домаћих пољопривредних произвођача.

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон захвалио се свима који учествују у поменутим пројектима, те их позвао да пробају асортиман ускуних козјих сирева који су у понуди.

Владан Галијашевић, власник фарме коза „Алпино“ захвалио је на финансијској помоћи у износу од 53.000 КМ за развој производњe, те је додао да је подршка УСАИД-а у оквиру пројекта Фарма II од великог значаја јер је допринијела повећању производње и конкурентности на тржишту.

„Подршка УСАИД-а нам је много значајна јер смо добили машину за паковање сапуна вриједности 50.000 која користи еколошки разградив папир. Некада смо могли да запакујемо 150 комада, данас пар хиљада захваљујући машини. Овим је повећана производња и продаја сапуна са 46.000 КМ на 60.000 КМ, јер производимо по стандардима Европске уније”, рекао је Галијашевић.

“Фарма II”, пројекат који је вриједан 17,75 милиона долара, завршава своје активности у БиХ, а био је усмјерен на развој пет сектора пољопривреде – мљекарства, перадарства, те секторе воћа и поврћа, меда и љековитог и ароматичног биља.

Пројекат је додијелио 186 развојних грантова, подржао рад више од 3.700 произвођачких организација и пружио обуку за више од 19.000 људи из приватног и јавног сектора, од којих су 37 одсто жене.

Filter 2019