Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Митрополит Хризостом: Рушење цркве у Коњевић Пољу није било у складу са договором

Извор: Танјуг

Митрополит дабробосански Хризостом најавио је изградњу двије цркве – у Братунцу у спомен свим жртвама српског народа Подриња и Коњевицћ Пољу, након што буде пронађена адекватна локација, а након рушења цркве у том мјесту.

Грађење нових цркава, Хризостом је назвао новим почетком и додао да ће оне истовремено служити потребама вјерника ових подручја.

У видео изјави објављеној на „Фејсбуку“, митрополит је појаснио детаље у вези са рушењем цркве у Коњевић Пољу.

Навео је да се приликом измештања цркве одступило од првобитног договора и да је радове обавила фирма из Брчког уместо претходно најављене из Фоче.

-Ми смо у два, три наврата рекли да је у питању међународни суд који је пресудио тако да се црква уклони – с тим да се уклони на начин да то пристоји цркви, да се сав материјал сачува, како би се њиме изградила нова у спомен свих жртава средњег Подриња управо у Братунцу – навео је митрополит.

Од тог договора се одступило, што је резултирало „онаквим начином рушења цркве који није ни по договору, а ни по ономе како смо били у посљедњем моменту обијавештени”.

Како је казао, фирма из Фоче била је задужена да цркву пренесе у Братунац, међутим, десило се да је друга фирма из Брчког била извођач радова.

-Јесте да је ово тежак и врло емотиван моменат за сваког Србина, али ми смо један велики народ који мора да размишља рационално и разумно, а не само емоцијама – навео је митрополит.

Filter 2019