Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /latinica

Mensa BiH organizuje testiranje u Sarajevu i Banja Luci

Izvor: FILTER

Mensa BiH organizovaće testiranje inteligencije u Banjoj Luci, u subotu, 19. juna 2021. godine, i u Sarajevu, u subotu, 26. juna 2021. godine.

Testiranje u Banjoj Luci održaće se u terminima od 11:00 i 12:30 časova na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (Univerzitetski grad, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1a). Prijave se vrše isključivo online putem formulara, najkasnije do srijede, 16.06. u 15:00 časova: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScv3RtLxQ372B9wMsLpXk2kbteHJ9p8SJqkXvHKzEdhKHLg8A/viewform

Testiranje u Sarajevu održaće se u terminima od 11:00 i 12:30 časova na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Skenderija 72. Prijave se vrše isključivo online putem formulara, najkasnije do srijede, 23.06. u 15:00 časova: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQOwDQg4wA1n1RZ9HpX0HWoy4NRnruZzVuDCTm_no7t302fg/viewform

Takođe, formulari za prijave za testiranje se mogu naći i na: https://mensa.ba/2021/06/02/iq-testiranje-u-banjoj-luci-i-sarajevu-nakon-duze-pauze/?fbclid=IwAR0RBFue3b8ajg1e9Z5uOKZse9A1irS8TxhwMYo8l9se26So49H4HshQNIM

Cijena testiranja je 20 KM, a uplate se vrše prije testiranja na žiro račun organizacije. Nakon prijave, kandidatu će se dostaviti instrukcije za plaćanje. Broj mjesta je ograničen i uplatom ste svoje mjesto zagarantovali.

Prijava na licu mjesta nije moguća, zato rezervišite vaše mjesto na vrijeme!

Testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja. U suprotnom, nije moguće pristupiti polaganju testa.

Rezultati testiranja su povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH i samom kandidatu. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem elektronske pošte.

Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na: https://mensa.ba/testiranje/ ili na e-mail: testiranja@mensa.ba.

S obzirom da epidemija KOVIDA-19 još uvijek traje, tokom testiranja pridržavaćemo se svih propisanih epidemioloških mjera. Kandidati koji dođu na testiranje obavezni su da nose zaštitne maske za lice.

Šta je Mensa?

Mensa (lat. mensa – sto) je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj. Njeni osnivači su australijski advokat Roland Beril i engleski naučnik dr Lanselot Ver, čija ideja je bila da stvore udruženje za natprosječno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih razlika. Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte/ukupne populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Osnovni i jedini uslov za članstvo jeste da se posjeduje količnik/koeficijent inteligencije od 133 ili više po Bineovoj (Vekslerovoj), odnosno 148 ili više po Katelovoj skali koji se postiže ostvarivanjem rezultata na standardizovanom IQ testu višim od onoga koji postiže 98% opšte/ukupne populacije.

Iako u javnosti postoji mit o Mensi kao udruženju ‘genijalaca’ ili ‘izuzetnih intelektualaca’, u realnosti je stvar bitno drugačija jer kroz udruženje osobe visokog IQ samo imaju mogućnost da upoznaju osobe sličnih potencijala, da se s njima druže, razmjenjuju ideje i iskustva, i ukoliko žele, da pokreću zajedničke projekte ozbiljnog ili zabavnog karaktera.

Jako je važno naglasiti da je visok IQ samo potencijal za ostvarivanje velikih rezultata i nikako NE predstavlja sinonim za pamet iako javnost često tako doživljava članove Mense.

Testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje. Zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Testovi se rade u kontrolisanim uslovima pod nadzorom ovlaštenog psihologa Mense BiH.

Mensa BiH je omogućila svim zainteresovanim kandidatima da prije službenog testiranja provjere svoj IQ putem mobilne aplikacije (samo za Android) ili putem veb aplikacije (za sve ostale uređaje). Rezultati ovog probnog testa daju samo okvirni rezultat IQ-a. Za tačan rezultat i validan dokument potrebno je pristupiti službenom Mensa testiranju.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.

Dodatne informacije na: info@mensa.ba.

Filter 2019