Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Менса БиХ организује тестирање у Сарајеву и Бања Луци

Извор: ФИЛТЕР

Менса БиХ организоваће тестирање интелигенције у Бањој Луци, у суботу, 19. јуна 2021. године, и у Сарајеву, у суботу, 26. јуна 2021. године.

Тестирање у Бањој Луци одржаће се у терминима од 11:00 и 12:30 часова на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањој Луци (Универзитетски град, Булевар војводе Петра Бојовића 1а). Пријаве се врше искључиво онлине путем формулара, најкасније до сриједе, 16.06. у 15:00 часова: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScv3RtLxQ372B9wMsLpXk2kbteHJ9p8SJqkXvHKzEdhKHLg8A/viewform

Тестирање у Сарајеву одржаће се у терминима од 11:00 и 12:30 часова на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, Скендерија 72. Пријаве се врше искључиво онлине путем формулара, најкасније до сриједе, 23.06. у 15:00 часова: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQOwDQg4wA1n1RZ9HpX0HWoy4NRnruZzVuDCTm_no7t302fg/viewform

Такође, формулари за пријаве за тестирање се могу наћи и на: https://mensa.ba/2021/06/02/iq-testiranje-u-banjoj-luci-i-sarajevu-nakon-duze-pauze/?fbclid=IwAR0RBFue3b8ajg1e9Z5uOKZse9A1irS8TxhwMYo8l9se26So49H4HshQNIM

Цијена тестирања је 20 KМ, а уплате се врше прије тестирања на жиро рачун организације. Након пријаве, кандидату ће се доставити инструкције за плаћање. Број мјеста је ограничен и уплатом сте своје мјесто загарантовали.

Пријава на лицу мјеста није могућа, зато резервишите ваше мјесто на вријеме!

Тестирању могу приступити само особе старије од 17 година на дан тестирања. На тестирање је неопходно донијети неки лични документ са фотографијом због идентификације и провјере датума рођења. У супротном, није могуће приступити полагању теста.

Резултати тестирања су повјерљиви и познати су само психологу Менсе БиХ и самом кандидату. Резултати се достављају искључиво кандидату, путем електронске поште.

Заинтересовани кандидати могу добити више информација на: https://mensa.ba/testiranje/ или на е-маил: testiranja@mensa.ba.

С обзиром да епидемија КОВИДА-19 још увијек траје, током тестирања придржаваћемо се свих прописаних епидемиолошких мјера. Kандидати који дођу на тестирање обавезни су да носе заштитне маске за лице.

Шта је Менса?

Менса (лат. менса – сто) је најстарије и највеће међународно удружење високоинтелигентних појединаца. Основана је 1946. године у Енглеској. Њени оснивачи су аустралијски адвокат Роланд Берил и енглески научник др Ланселот Вер, чија идеја је била да створе удружење за натпросјечно интелигентне особе које ће бити потпуно аполитично и ослобођено свих расних и религиозних разлика. Менса широм свијета окупља хиљаде особа чија утврђена интелигенција спада у горњих 2% опште/укупне популације, с циљем упознавања, дружења и учествовања у различитим активностима.

Основни и једини услов за чланство јесте да се посједује количник/коефицијент интелигенције од 133 или више по Бинеовој (Векслеровој), односно 148 или више по Kателовој скали који се постиже остваривањем резултата на стандардизованом IQ тесту вишим од онога који постиже 98% опште/укупне популације.

Иако у јавности постоји мит о Менси као удружењу ‘генијалаца’ или ‘изузетних интелектуалаца’, у реалности је ствар битно другачија јер кроз удружење особе високог IQ само имају могућност да упознају особе сличних потенцијала, да се с њима друже, размјењују идеје и искуства, и уколико желе, да покрећу заједничке пројекте озбиљног или забавног карактера.

Јако је важно нагласити да је висок IQ само потенцијал за остваривање великих резултата и никако НЕ представља синоним за памет иако јавност често тако доживљава чланове Менсе.

Тестирање

Тест је писмени и има 36 задатака, а вријеме за рјешавање је 40 минута. Тест је графичког карактера и није потребно никакво припремање, нити предзнање. Задаци су логички са понуђеним одговорима.

Тестови се раде у контролисаним условима под надзором овлаштеног психолога Менсе БиХ.

Менса БиХ је омогућила свим заинтересованим кандидатима да прије службеног тестирања провјере свој IQ путем мобилне апликације (само за Андроид) или путем веб апликације (за све остале уређаје). Резултати овог пробног теста дају само оквирни резултат IQ-а. За тачан резултат и валидан документ потребно је приступити службеном Менса тестирању.

Тестирање је могуће само за особе старије од 17 година на дан тестирања. На тест је могуће изаћи највише три пута током живота и размак између тестирања мора бити најмање годину дана.

Додатне информације на: info@mensa.ba.

Filter 2019