Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Институт објавио препоруке: Сватови на дистанци, избјегавати плесање и грљење

Извор: Глас Српске

Институт за јавно здравство Републике Српске објавио је препоруке које се односе на одржавање свадбених свечаности и сличних догађаја, а између осталог, препоручују да се све прославе, кад год је то могуће, организују на отвореном простору те да се ограничи број званица на најмањи могући број.

Максималан број званица треба да буде у складу с тренутно важећим закључком Републичког штаба за ванредне ситуације. Према овом закључку на приватним окупљањима дозвољено је до 50 лица.

За вријеме боравка у објекту у којем се организује прослава, препоручује се одржавање физичке дистанце између гостију те примјена свих других важећих хигијенско-епидемиолошких мјера.

Приликом извођења музике уживо, потребно је обезбиједити удаљеност од четири метра између бине, односно простора за извођење музике и столова. Не препоручују се активности које укључују близак физички контакт плес, грљење, љубљење итд осим ако се не ради о члановима истог домаћинства или особама које су уобичајено у блиском контакту.

За организацију свадбене свечаности у складу с важећим мјерама одговоран је организатор прославе, а који одређује одговорно лице које се стара да се мјере поштују.

Организатор свадбене свечаности води евиденцију присутних гостију, која  обухвата име и презиме и контакт телефон.

Особе које имају симптоме заразне болести, као што су повишена тјелесна температура, кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање… или код којих постоји сумња или потврђена ковид-19 инфекција, као и они који су били у контакту с особама са сумњом на ковид или особама с потврђеном инфекцијом не смију присуствовати овим прославама.

Сједећа мјеста у простору објекта потребно је распоредити на начин како је наведено у препорукама за угоститељске објекте.

На улазу у објекат потребно је поставити дозатор са дезинфекционим средством.

У затвореном простору је потребно обезбиједити и добру вентилацију, односно довод што више свјежег ваздуха.

Прије и након прославе потребно је извршити детаљно чишћење и прозрачивање објекта.

Filter 2019