Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Izložba Miloša Popovića u Banskom dvoru od 08. juna

Izvor: FILTER

Akademski slikar Miloš Popović iz Istočnog Sarajeva u utorak, 8. juna 2021. otvara samostalnu izložbu ”Prostor tišine” u Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci.

Ovo je peta samostalna izložba našeg sugrađanina, a treća po redu konceptualna izložba ”Prostor tišine”, koja je do sad bila izložena u Sarajevu i Trebinju.

””Prostor tišine” nastavak je koncepta kojim se bavim i propitujem metafizička značenja praznog ili prostora sa određenim figurama, elementima kroz koje sam nastojao predstaviti pojam tišine . Osnovni element je tišina koja je vezivna materija tog neispunjenog prostora i onoga što taj prostor čini. Samom formom sve slike nisu usko povezane i ne djeluju kao konherentne. Smatram da se učestalim ponavljenjem gubi aura, time i dovodi u pitanje istinitosti djela”, kaže Popović.

Ideja za opus pod nazivom ”Prostor tišine” rodila se kao njegovo lično osjećanje, kao paradigma otuđenosti, svojstvena današnjem društvenom pokretu.

“Kroz svoje slikarstvo propitujem i izražavam vlastita osjećanja, empatiju, što smatram kao suštinu ili preduslov za istinsko bavljenjem bilo kojom granom umjetnosti”, zaključuje Popović.

Miloš Popović rođen je u Sarajevu 1988. godine, a živi i radi u Istočnom Sarajevu.

Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek za slikarstvo, završio je 2017. godine u Sarajevu.

Do sada je imao više samostalnih izložbi: Galerija Mandžić Tuzla ”Likovni eksperiment” 2017. godine, Collegium Artsticum Sarajevo ”Paralelne realnosti” 2018. godine, Galerija savremene umjetnosti Brodac Sarajevo ”Prostor tišine” 2019. godine, Kulturni centar Trebinje ”Prostor tišine” 2020. godine.

Filter 2019