Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Извјештај о страдањима у Сребреници један од најважнијих докумената за Српску, заснован на чињеницама

Извор: Глас Српске

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, важан документ, један од најважнијих за Републику Српску и српски народ у цјелини.

– Не смијемо престати да се боримо за истину – поручио је Додик.

Он је истакао да је Комисија радила потпуно независно, да на њен рад нико није утицао јер и све да је неко желио, то није било могуће јер иза оваквог документа стоји ауторитет стручњака.

Додик је нагласио да је у Извјештају наведено много важних чињеница о страдању Срба и злочинима над српским народом.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године има за циљ да се дође до истине, те да намјера није да се омаловаже и обезвриједе било чије жртве.

-Али, морамо трагати за истином да бисмо могли градити боље и срећније друштво и вјерујем да овај Извјештај има једну такву амбицију и прављен је на такав начин – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да је један овакав извјештај разматран прије десет, 15 или 20 година, са циљем да се дође до истине, српско-бошњачки односи у овој држави би били далеко бољи.

-Тада бисмо сви заједно живјели у држави која би била много срећнија у односу на стање у којем се сада налазимо у БиХ и околности у којима живимо – поручила је предсједник Српске.

Међутим, додала је она, никад није касно да се трага за истином и да се дође до истине.

-Намјера није да се било ко увриједи, нити је намјера да се било ко омаловажи, да се умањи патња и бол. Намјера је да се на један свеобухватан начин, бавећи се свеобухватним периодом рата, посматра шта се дешавало на цјелокупном том простору и да се посматра на који начин су страдали и једни и други – нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је у томе суштина и права вриједност Извјештаја.

Предсједник Српске је рекла да се Извјештај појавио у политички сложеним условима, у којима се настоји спријечити да се говори и правним и политичким језиком, а посебно научно-истраживачким језиком кад су у питању ови болни периоди из ратне прошлости.

-Вјерујем да је разлог и настојање да се осујети било каква расправа на ту тему управо то што су некада давно „конципиране“ одређене истине, након чега је комплетна машинерија била у функцији да се заштите такве истине – истакла је Цвијановићева.

Она је додала да српски народ и Републику Српску интересује права истина.

-Желимо да знамо шта се то дешавало и да се то проучи из свих углова. Прилично страшно је било пролазити кроз овај Извјештај, али важно је да добијамо свијест и сазнање шта се дешавало кад је у питању цивилна, а шта кад је у питању војна компонента. Мислим да је то врло добро за разумијевање свега што се односи на бројеве страдалих и на начине како су страдали – навела је Цвијановићева.

Она је додала да је Извјештај власништво људи који су га произвели, бранећи га својом струком и експертизом, те да је добар оријентир за институције које ће моћи комуницирати о одређеним стварима управо на бази овог извјештаја.

Цвијановићева је захвалила предсједнику Комисије Гидеону Грајфу и свим члановима његовог експертског тима, на вишемјесечном преданом раду да би произвели један овакав Извјештај.

-Оно што ме радује јесте управо констатација тих људи да су могли да раде у нормалним околностима, без било каквих притисака и сугестија, користећи доступне изворе и настојећи да дођу до свих информација које су биле потребне да се изради један овакав извјештај – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то није било увијек једноставно, посебно када су у питању институције или субјекти који се налазе на простору Федерације БиХ.

-Међутим, захваљујући свој логистици нашег Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, који је био прави сервис за један овакав подухват, успјели су да израде веома квалитетан извјештај – додала је Цвијановићева.

Вишковић: Темељни документ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада Српске данас примила к знању Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Вишковић је рекао да је овај извјештај темељни документ, те да ће у наредном периоду бити организовано више округлих столова с циљем његовог представљања широј јавности.

Истакао је да ће Извјештај допринијети помирењу у БиХ, јер је заснован на чињеницама, те да није усмјерен против било кога.

-Извјештај даје за право представницима институција Републике Српске да у наредном периоду могу говорити о чињеницама, а не да неко политички покушава да им забрани да се о томе говори – рекао је Вишковић.

Вишковић је рекао да је извјештај урађен независно, без утицаја из било које институције Републике Српске и са стране, као и да је власништво Комисије, а не документ Владе нити институција Српске.

-Ко год има примједбу на овај извјештај мора се обратити члановима ове комисије – рекао је Вишковић.

Он је навео да је Влада Српске задужила Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Министарство за европске интеграције и регионалну сарадњу да се организује што више округлих столова и јавних дискусија ради презентације извјештаја како би сви они које занима истина до ње могли да дођу.

Вишковић је рекао да ће овај извјештај са свим прилозима бити објављен на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Он је навео да су се чланови Комисије обраћали и институцијама ФБиХ тражећи од њих да дају свој допринос извјештају, али да, нажалост, већина није дала никакав одговор, а они који су се удостојили да одговоре нису жељели да дају било какве податке и да учествују у раду ове комисије.

Вишковић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 2018. године одбацила извјештај о страдању у Сребреници у периоду од 1992-1995. године и наложила Влади Српске да се формира међународна независна комисија која ће урадити непристрасан и стручан извјештај износећи искључиво истину у и око дешавања у Сребреници и страдању свих народа на том простору.

Он је у име институција Републике Српске захвалио израелском историчару Гидеону Грајфу, јер је обавио изузетно захтјеван посао и пристао да буде предсједник Комисије, чији су чланови из Израела, Јапана, Србије, Аустрије, Аустралије, Њемачке, Италије, Индије и САД.

-Сигуран сам да ће овај извјештај допринијети помирењу народа на овим просторима, јер није усмјерен против и на штету било ког народа, већ треба да донесе помирење у којег се сви жкуну у БиХ – закључио је Вишковић.

У Бањалуци је данас одржана посебна сједница Владе Републике Српске, на којој су министри упознати о Извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Сједници су присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, те израелски историчар и предсједник Комисије Гидеон Грајф.

Filter 2019