Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Званичници честитали Видовдан, крсну славу ВРС: Војска одбранила право српског народа да живи на вјековним огњиштима

Извор: Глас Српске

Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, биће обиљежен данас у порти манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице, светом архијерејском литургијом и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас.

Обиљежавању ће присуствовати предсједница Републике Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар Душко Милуновић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и и делегација Народне скупштине.

Војска Републике Српске сачувала је у рату територију Српске и заштитила народ, борећи се истовремено против снага муслиманско-хрватске коалиције и НАТО-а, чија је авијација у неколико наврата починила агресију на Републику Српску и линије фронта које су држали Срби.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Жељка Цвијановић поручила је у честитки поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске (ВРС), да је обавеза свих да баштине сјећање на војску која је настала из народа и да се подсјете на њен часни војни пут у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и борце који су јуначки одбранили вјековна огњишта и Републику Српску.

-На велики празник Видовдан, који је синоним за велика страдања, али и побједе и национална надахнућа, са неизмјерном захвалношћу и посебним пијететом треба да се сјећамо припадника ВРС, хероја који су утрли пут слободе и уградили своје животе у темеље Републике Српске – навела је Цвијановићева у честитки команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милораду Крајшумовићу, припадницима овог пука и некадашњим борцима ВРС.

Она је истакла да је обавеза свих да баштине сјећање на војску која је настала из народа, да се подсјете на њен часни војни пут у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и борце који су јуначки бранили и одбранили своја вјековна огњишта и Републику Српску, право на живот у слободи и миру.

-Њихова жртва трајно нас обавезује да чувамо, бранимо и градимо нашу Републику, јединог гаранта опстанка и слободе српског народа на овом простору. У увјерењу да ћемо сваки наредни Видовдан прослављати у још бољој и снажнијој Републици Српској, честитам вам празник и срдачно вас поздрављам – наводи у честитки предсједница Републике Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Видовдан синоним за велика страдања српског народа, али и побједе и национална надахнућа који нас обавезује да са поносом чувамо своју историју и његујемо културу сјећања.

У честитки поводом Видовдана коју је упутио Крајшумовићу, официрима, подофицирима и свим припадницима Војске Републике Српске, Додик је истакао да је Видовдан дан када треба посебно да се присјетимо свих припадника јуначке Војске Републике Српске који су уградили своје животе у темеље Српске и сачували Републику.

Додик је припадницима Трећег пјешадијског (РС) пука пожелио да наставе са поносом да баштине традицију ВРС и доприносе очувању мира и стабилности, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић честитао је Видовдан – крсну славу Војске Републике Српске, истичући да је брига о борцима који су одбранили Републику Српску и слободу српског народа и њиховим породицама била и увијек ће бити међу главним приоритетима у раду Владе Републике Српске и њених институција.

Вишковић је крсну славу ВРС честитао Крајшумовићу, официрима, подофицирима, војницима овог пука, као и свим некадашњим припадницима Војске Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Он је навео да се, када се обиљежава Видовдан, један од највећих и најсветијих празника српског народа, грађани Српске са поносом сјећају херојског пута Војске Републике Српске и са захвалношћу и поштовањем чувају успомену на све борце, који су положили животе у одбрани слободе.

-Увјерен да ћете, као и до сада, наставити да чувате и његујете традицију Војске Републике Српске, желим вам срећну крсну славу и још много личних и професионалних успјеха – навео је Вишковић у честитки.

Вишковић је крсну славу ВРС честитао у своје и у име Владе Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас крсну славу Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука – Видовдан, уз жеље да се сваки наредни прославља у мирној, срећној и успјешној Републици Српској.

Чубриловић је, у своје и у име Народне скупштине, крсну славу честитао Крајшумовићу, замјенику министра одбране у Савјету министара Мирку Околићу и свим припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, саопштено је из Народне скупштине Српске.

-Веома важно је да и овом приликом истакнемо да Трећи пјешадијски (Република Српска) пук вјеродостојно баштини традицију Војске Републике Српске која је најзаслужнија за одбрану слободе нашег народа на овим просторима, као и за очување Републике – навео је Чубриловић у честитки.

Он је припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука пожелио да професионално и часно обављају своје дужности и успјешно одговоре свим задацима који су пред њима, дајући свој допринос очувању мира и безбједности свих.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поручио је у честитки, да је ВРС настала као воља српског народа да одбрани право на живот на својим вјековним огњиштима.

Тегелтија је честитку поводом Видовдана упутио Крајшумовићу, официрима, подофицирима и свим припадницима ВРС.

-Са великом захвалношћу и посебним пијететом данас се сјећамо свих оних који су за мир и слободу коју данас уживамо дали оно највредније што су имали – своје живот -, навео је Тегелтија, саопштено је из Савјета министара.

Он је припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука пожелио да и у будућем периоду наставе традицију ВРС – да часно обављају своју дужност дајући максималан допринос очувању мира и стабилности.

Filter 2019