Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Елена осваја награде од општинског до међународног нивоа

Извор: Срна

Ученица шестог разреда Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево – подручног одјељења на Палама, Елена Остојић, свирајући соло клавир, освојила је бројне награде од општинског до међународног нивоа.

Талентована Елена са Пала истиче за Срну да је клавир, због својих великих техничких и изражајних могућности, један од инструмената са најбогатијом музичком литературом.

Она шест година свира клавир и бави се музиком, а код куће има квалитетни пјанино “петроф”, на коме дневно сат и по вјежба.

“Са девет година кренула сам у први разред школе за основно музичко образовање, ишла на школска такмичења и ту освајала прве награде. У шестом раздреду освојила сам специјалну награду од 100 бодова”, наводи Остојићева.

Према њеним ријечима, по програму за шести разред разрађују се “Варијације на Паганинијеву тему” /композитор Исак Беркович/, “Фантазија” у де-молу /композитор Волфганг Амадеус Моцарт/, затим “Пасакаља” у ге-молу из Свите број седам /композитор Георг Фридрих Хендл/ и “Етида” у де-молу /композитор Јохан Баптист Kрамер/.

Елена обожава варијације у музици.

Учешће на многим такмичењима

Ове године Елена је имала прилику да учествује на два међународна такмичења у Бијељини и Шапцу и да представља своју школу.

На Петом интернационалном фестивалу музике “Примавера”, одржаном у Бијељини, које је окупило више од 300 извођача из Србије, БиХ, Бугарске, Румуније и других земаља, у категорији клавир соло Елена је освојила другу награду.

Она се представила композицијама “Варијације на Паганинијеву тему”, од Берковича, и “Турски марш”, од Моцарта, у тринаестоминутном трајању.

Послије Бијељине, Елена је била на такмичењу младих пијаниста у Шапцу, одржаном у мају.

У великој конкуренцији и уз учешће бројних такмичара у различитим категоријама, међу којима многи потичу из чувених музичких школа из Србије и других земаља гдје су се за такмичење припремали са познатим професорима из свијета музике, Елена је успјела да освоји трећу награду.

На овом такмичењу Елена је учествовала као једини представник Школе за основно музичко образовање из Источног Новог Сарајева и једна је од ријетких учесника овог такмичења из БиХ.

На 27. Републичком такмичењу музичких школа Српске осваја прву награду у дисциплини соло клавир.

Елена је захвалила професору Николини Батковић, у чијој класи свира, као и својој породици, која је увијек уз њу.

Kроз основно музичко школовање, освојила је више награда на школским такмичењима из клавира и солфеђа.

Kао веома талентована у музици и носилац бројних награда, Елена је предложена за ђака генерације Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево.

Њен успјех није само на пољу музике јер је ова вриједна четрнаестогодишња дјевојчица, ученица Основне школе “Србија” са Пала, и одличан ученик током свих девет година основног образовања.

Еленина жеља је да музиком настави да се бави и у даљем школовању. Планира да упише средњу музичку школу, а послије тога музичку академију.

ПАЛЕ, 1. ЈУНА /СРНА/ – Ученица шестог разреда Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево, подручно одјељење Пале, Елена Остојић, свирајући соло клавир, освојила је бројне награде од општинског до међународног нивоа.
Filter 2019