Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Српска неће ратовати, али има намјеру да ојача ентитетску границу

Извор: Срна

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да између Републике Српске и Федерације БиХ постоји ентитетска граница, коју српска страна нема намјеру да помјера, већ да је ојача.

Додик је рекао да није спреман да жртвује мир зарад осамостаљења Републике Српске, али је указао да мора постојати свијест о неуспјеху БиХ.

“Ми нећемо ратовати, али се хоћемо бранити… Нит’ сам ја ратни човјек, нити би то ишта ријешило. Између Републике Српске и ФБиХ постоји граница, која се зове ентитетска. Она није упитна што се нас тиче, ми немамо намјеру да је помјерамо, скраћујемо, повећавамо, али имамо намјеру да је ојачамо и једног дана ћемо то и урадити”, рекао је Додик за “Еуро њуз”.

Он је истакао да независност Републике Српске не би довела до рата, а они који немају другог аргумента говоре да би.

У БиХ је, сматра Додик, проблем историја, однос међу народима, што не може да се направи грађански уређена држава због свега што се дешавало у прошлости.

Он је напоменуо да Српска није против изворног Дејтона, да врати позиције које су у Дејтону договорене и да БиХ као заједничка државна заједница егзистира, али је неприхватљива с оваквим скрављењем Дејтонског споразума и устава.

Према његовим ријечима, ова Република Српска није она која је предвиђена Дејтоном, њена уставна позиција је другачија. “Овдје је неподношљиво, нама су отели права”, нагласио је Додик.

Он је додао да је све урађено на бази насиља међународне заједнице и високог представника. “Имајући у виду да се не жели разговарати с нама, ми сматрамо да је једина одржива српска заједница и Република Српска уколико изађе из БиХ, и да је то наше легитимно право”, истакао је Додик.

Додик је рекао да у том контексту разумије позицију Србије, али да то не значи да у Српској не могу да имају свој став.

Он је напоменуо да су народи у БиХ послије 25 година завађенији него прије, а основна мисија међународне заједнице била је да их помири.

О томе зашто се жестоко противи новом високом представнику за БиХ, Додик је рекао да је он синоним за незаконистост, за рушење права, међународног прије свега.

Додик је поновио да је високи представник прекршио мандат, првенствено Анекс 10, да није поштовао стране потписнице које су га увеле у мандат већ је постао експонент неформалне групе земаља које су себе назвале Савез за имплементацију мира (ПИK), гдје су САД и многе друге земље, што је ван Дејтонског споразума, у којем ПИK не постоји.

Поновио је и да БиХ није ни предвиђена да успије, већ је експеримент наметнут од група политичких личности, окупљених око Била Kлинтона која је хтјела да покуша немогуће гурнувши народ који је ратовао поново у БиХ по истом принципу као што је била СФРЈ која се распала у рату.

Додик је рекао да БиХ, док он одлучује, никада неће ући у НАТО јер је он бомбардовао Србе, Србију, осиромашеним уранијом.

“Ја сам разговарао с представницима НАТО, он каже да је све што се тиче сарадње у реду, а што се тиче чланства, мора постојати нова одлука. На крају крајева, није НАТО неозбиљна организација да овако несређену и неартикулисану државу прими у своје чланство да направи проблеме. То сам, рецимо, чуо од четири предсједника држава који су чланови НАТО”, рекао је Додик.

Додик је рекао и да се неком народу не може забранити да према свом осјећају обиљежава неко вријеме које је прошло.

Сматра да је глорификацији Радована Kараџића више допринио, најблаже речено, нејасан рад Хашког трибунала у коме је било предвиђено да се осуде сви Србе који тамо оду, а да се послије првостепене пресуде ослободи Анте Готовина или ослободи Насер Орића.

На питање да ли ће бити повучена одликовања особа које су осуђене за ратне злочине, Додик је подсјетио да је то ствар парламента, који је одлучио да неће. “Мислим да неће, мислим да не треба”, додао је Додик.

Он је навео примјере како у Сарајеву имају школе које носе називе доказаних фашиста из муслиманског народа, да се у Улици Зелених беретки налазе институције БиХ, а оне су синоним зла за српски народ у Сарајеву.

О плановима за изборе 2022. године, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да су опције члан Предсједништва и предсједник Републике Српске, али да неће на парламентарну листу или да се не кандидује уопште.

Filter 2019