Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Република Српска је издржала оно што многи не би

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Република Српска суочена са сталним оспоравањем и поручио да треба издржати биолошке животе оних политичара Америке и западне Европе који су направили своје политичке каријере на сатанизацији Срба.

Додик је рекао да су на истом том политичком капиталу и на стереотипу о Србима многи од њих изградили своје политичке каријере.

– Један од важнијих политичара, није пристојно да му поменем име јер је жив, а у Америци је, рекао ми је: ‘Господине Додик, можда сте ви најближе у праву кад тврдите то о сатанизацији Срба и о много чему’. Да, многима је било јасно о чему се ту ради. Али све то смо издржали – навео је Додик у интервјуу за портал Искра.

Он је додао да многи, а посебно ови из Сарајева умјесто Република Српска упорно понављају “мањи ентитет”.

– Они мисле да нас то погађа. Нама је наш ентитет односно Република Српска, што се мене тиче, велика као Русија и Америка заједно. Ја немам тај проблем, ја могу њима да кажем шта год хоћу. Али кад узмете неке егзактне показатеље онда морате да видите да је у Републици Српској већа просјечна плата него у Федерацији. Да је најнижа плата у Републици Српској већа готово четрдесет евра него што је у Федерацији најнижа плата. У години епидемије имали смо неколико хиљада новозапослених, а у Федерацији крах многих радних мјеста – нагласио је Додик.

Он је додао да треба имати у виду да је Република Српска издржала оно што многи не би издржали.

– Ниједан народ у оваквом окружењу не би издржао оно што је Република Српска издржала. Стално оспоравање, стални притисак, стално тражење – нагласио је Додик.

Говорећи о новој поруци из ЕУ у којој се поново обнавља прича о грађанској БиХ, Додик је рекао да је давно научио да се сновима не може стати у крај.

– То су ставови оних који не познају овај простор, који не познају историју и вријеме у коме живимо. Република Српска је грађанска земља, држава. Шта јој фали? Овде функционише систем – један човек, један глас. А у БиХ, у којој морате да направите посебне аранжмане за представљање конститутивних народа, није могућа та врста приче. Поставља се овде једно питање – како ти исти креатори сада нама говоре о тој врсти грађанске земље, а нису дозволили да Југославија буде грађанска земља. Зашто? Зато што су Срби били већина и бојали су се да ће Срби бити представљани онако како би то било нормално. На крају су и разбили ту земљу – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, сви оони који заговарају ту идеју живе за то да направе услове у којима ће Срби отићи, јер се сматра да они имају своју земљу, да имају Србију, Хрвати имају Хрватску, а кад им кажете да они имају Турску, онда је то за њих увреда.

– Они сматрају да би њима требало да припадне све. Све земље које имају више нација и народа, наравно имају специјалне аранжмане за све то да би се одржала било каква структура. Босна је неодржива. Њој не би помогло ни грађанско уређење – констатовао је Додик.

Он је рекао да је политика бошњачких политичких представника у БиХ дио Калајеве политике да се уз Дрину населе Бошњаци, муслимани, како би се разграничили Срби.

– Ја не вјерујем у теорију завјере, али сам потпуно увјерен да је у континуитету постојала завјера која је ишла у правцу спровођења Калајеве политике која је требало да доведе до тога да се Срби сабију, да се доведу у Шумадију и да се нигдје више не виде и све остало да буде под њиховом тоталном контролом. Е сад, ми смо њих деведесетих година мало пореметили. Република Српка, можемо рећи, ево траје више него Краљевина Југославија, историјски – нагласио је Додик.

Истакао је да то говори о томе да је овај народ, који је прошао муке, и у Вишеграду и у многим другим мјестима, био свјестан зашто то ради.

– Када сам био у Сребреници и зауставио се код једне куће, испред које се види да то није раскош и да је можда чак и испод неког просјека живота који ми живимо, људи су ми кратко рекли ‘добро је, пресједниче, само не дај Републику Српску’. То је однос који тешко може да разумије онај који долази са стране. Да нису такви какви су, Срби никада не би толико пута успјели и изгурали пред најмоћнијим империјама – рекао је Додик.

Додао је да су Срби у претходним годинама страдали као народ, губили готово по пола популације, али оно што је остајало, јесте мит дубоко уграђен у наше људе да смо на правој страни историје.

– Мит који многи овде банализују, па мисле да небески народ треба да оде у небо. То не. Живјети на начин да је тај видовдански, косовски мит важан нашим генерацијама свакако је оно што гради идентитет Срба. Треба схватити, ми смо овде своји на своме, и ми одавде не планирамо никуд да идемо – поручио је Додик.

На питање да ли је могао да повјерује да ће у Подгорици бити изгласана резолуција о Сребреници, Додик је рекао да га ништа није изненадило од власти Мила Ђукановића, али да га је изненадило то од нове структуре власти у Црној Гори која је од народа добила један сасвим други мандат.

– На крају крајева, шта они имају да се петљају овде? Да смо се ми бавили неким питањем у Црној Гори, зашто је нешто овако или онако, да смо се имало на видљив начин укључили, рецимо када су тамо биле литије, цијели свијет би нас оптужио за мјешање у њихове унутрашње ствари. А шта је сад њих брига шта се овде десило? То је ствар између нас. То није био геноцид, већ злочин, за њега смо одговарали. Али су злочине чинили многи други. Овде се ради о политизацији читаве ствари – рекао је Додик.

Он је подсјетио да Муслимани који су само прије 30-40 година били Срби мухамеданске вјере или Муслимани са малим “м” сад су Бошњаци који су само у једном људском животу од 50 година промијенили три идентификације.

– Они трагају за неким догађајем који би требало да буде окупљајући, оснивачки, њиховој нацији. И зато је неко и смислио да би то могла да буде Сребреница. И зато се наравно и гура та врста приче. Не зато што се десило – закључио је Додик.

Filter 2019