Дејтонски споразум у свакој породици у Републици Српској

Извор: РТРС

На Тргу Републике Србије у Источном Сарајеву данас је почела кампања “Дејтонски споразум у свакој породици у Републици Српској”.

Кампању проводи Удружење грађана “Политиколог” са циљем да по примјерак споразума добије свака породица и да се грађани упознају са његовим изворним садржајем.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је присуствовао почетку кампање, рекао је да је циљ да се грађани упознају са садржајем овог документа, наводећи да је Удружење припремило Општи оквирни споразум за мир у БиХ са својих 11 чланова, Анекс 10 који говори о улози високог представника, као и Анекс четири, односно Устав БиХ.

– Годинама нам подмећу причу како је оригинални Дејтонски споразум изгубљен, како нема Устава БиХ и како треба да га спроводимо у складу са духом Дејтона, а никако са словом. Ови људи су се потрудили да веома једноставно, у сарадњи са локалним заједницама у Српској, грађанима кажу да је то обмана и да овај документ постоји, да је доступан и једноставан и може се прочитати за 30 минута – истакао је Ћосић.

Предсједник Удружења грађана “Политиколог” Милан Љепојевић рекао је да је циљ да се сваки грађанин Српске упозна са Дејтонским мировним споразумом и његовим анексима, те да ће сваком домаћинству бити достављени примјерци ових докумената.

Љепојевић је најавио да ће у наредних мјесец до два сви грађани Источног Сарајева добити по примјерак Дејтонског споразума и његових анекса, како би се сами увјерили да ту нема никаквих табуа и мистерија.

Filter 2019