Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Дарку Eлезу продужен притвор за још три мјесеца

Извор: Срна

Суд БиХ продужио је за још три мјесеца притвор Дарку Елезу, осумњиченом за организовани криминал, сазнаје Срна из правосудних институција.

Тужилац БиХ Дубравко Чампара је на рочишту које је одржано 1. јуна као кључни аргумент за продужење притвора навео одузимање држављанства Србије осумњиченом, као и могућност бјекства, утицај на свједоке и извршење новог кривичног дјела.

Чампара је на рочишту пред Судом БиХ нагласио да ће, уколико се нађе на слободи, Елез напустити БиХ, да му је “данас то већи интерес него икад” и да су створени услови да му се у БиХ суди у предмету “Лутка” за кривична дјела за која је запријећен дуготрајни затвор.

Као разлог за продужетак притвора, Чампара је навео и ометање кривичног поступка и угрожавање свједока, те истакао да Тужилаштво наставља истрагу, а када буду добијена документа из Србије која доказују да је Елезу одузето држављанство одмах ће бити покренут судски поступак у предмету “Лутка”.

Чампара је у образложењу навео да су сви свједоци у страху и да траже заштиту.

– Један свједок је, након што га је Елез позвао, завршио у болници јер је од страха добио прединфарктно стање. Велики број доказа и исказа потврђује сумњу да је Елез шеф међународне криминалне групе – тврди Чампара.

Дарко Елез је 3. марта испоручен БиХ из Србије и од тад је у притвору.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру прошле године у Београду, гдје је живио дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. године на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Тужилаштво БиХ је, након хапшења Елеза у Београду, тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као “Лутка”, као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаји убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и друга кривична дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ. 

Filter 2019