Данас обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

Извор: Срна

На Палама ће данас бити обиљежена одбрана Сарајевско-романијске регије, за коју је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату живот дало 4.156 бораца Војске Републике Српске.
Обиљежавање овог историјског датума, који организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствоваће делегација Народне скупштине Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да то није била битка, већ да су током цијелог одбрамбено-отаџбинског рата муслиманске јединице нападале положаје Војске Републике Српске /ВРС/, настојећи да споје своје корпусе.

Милуновић, који је и предсједник Одбора, навео је да је Сарајевско-романијски корпус током рата имао од 15.000 до 18.000 бораца, те да је било укупно 35 већих офанзива које је ВРС одбила.

“Посљедња и највећа је била у овом периоду 1995. године, када је укупно 46.000 непријатељских војника из пет муслиманских корпуса напало јединице Сарајевско-романијског корпуса, који је тада имао око 13.000 бораца. У помоћ су му стигле јединице Херцеговачког корпуса са укупно 3.000 војника, те Дринског корпуса са укупно 1.000 војника”, навео је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је, према писању америчких аналитичара, у овој офанзиви ВРС имала 200 погинулих и 600 рањених бораца, а на муслиманској страни је било око 1.000 погинулих и око 3.000 рањених.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Радомир Граонић рекао је да ће у 9.00 часова у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама бити служена света литургија и парастос.

У 11.00 часова на Тргу Републике код Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата биће служен помен, а у 11.05 часова планирано је полагање вијенца и цвијећа.

Граонић је рекао да је у 11.15 часова на Студентском тргу предвиђено обраћање званичника, а у 11.30 часова умјетнички програм.

Он је нагласио да ће и овај догађај бити обиљежен у складу са епидемиолошким мјерама.

Према подацима старјешина Сарајевско-романијског корпуса, посљедња непријатељска офанзива кодног назива “Текбир”, била је организована 1995. године и у њој је ангажовано 46.000 војника такозване Армије БиХ, насупрот Сарајевско-романијском корпусу који је имао око 17.500 бораца.

Српске јединице сачувале су територију у Сарајевско-романијској области, а потписивањем Дејтонског споразума, Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

Kао симбол отпора, на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гђе се у Спомен-цркви налази више 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије. /крај/куп/ам/фото

Filter 2019