Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Гранични прелази Братунац и Свилај ускоро у функцији

Извор: Срна

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је данас да би гранични прелаз Братунац могао бити пуштен у пробни рад крајем јула, а гранични прелаз Свилај крајем августа.

Митровић је у Бањалуци разговарао са директором Управе за индиректно опорезивање БиХ Миром Џакулом о завршетку и што скоријем отварању граничних прелаза са Србијом, Хрватском и Црном Гором.

Министар је рекао да би радови на граничном прелазу Братунац требали бити завршени до 30. јуна, а технички пријем и добијање употребне дозволе обављени у јулу.

Он је рекао да је завршетак радова на граничном прелазу Свилај планиран за 15. јул, након чега би у року од 45 дана био извршен технички пријем и добијање употребне дозволе, док би се до половине августа могло планирати и стављање у функцију овог граничног прелаза, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

У саопштењу се наводи да је предуслов за пуштање овог граничног прелаза у функцију категоризација која још није урађена.

Митровић и Џакула су се сагласили да је потребно да надлежне институције покрену иницијативу за категоризацију граничног прелаза Свилај, с обзиром на то да је Хрватска већ завршила гранични прелаз са своје стране, али и ауто-пут на тој дионици.

На састанку је разговарано и граничном прелазу Вардиште, те је усаглашено да је потребно изградити трасу ауто-пута на овој дионици како би се на основу тога одредила позиција заједничког граничног прелаза, у чему би учествовала и Србија.

У саопштењу се наводи да је данас разговарано и о заједничким граничним прелазима са Црном Гором, а то су Kлобук и Зупци, за које је обавезу за изградњу, према уговору о граничним прелазима, преузела БиХ.

Filter 2019