Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /latinica

Gradonačelnica Čikaga proglasila Vidovdan praznikom grada

Izvor: in4s.net

Vidovdan je od sada, zvanični praznik u Čikagu. Takvu odluku je donijela gradonačelnica tog grada Lori I. Lajtfut.

Obzirom da Grad Čikago ima jednu od najvećih zajednica srpskih-amerikanaca u Sjedinjenim Državama, i obzirom da su se srpski emigranti naseljavali u Čikago od 1880 god. i ojačavali grad u oblastima umjetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalne usluge, kao i nauke i medicine, i obzirom da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. god. time formalizujući kulturne, istorijske i ekonomske odnose koje postoje između Beograda i Čikaga decenijama, donijela sam odluku, da Vidovdan bude praznik grada Čikaga, navodi u svojoj odluci gradonačelnica.

Ona dalje ističe, da je Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika kod Srba.

„Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika za Srbe širom svijeta kao sjećanje na veliku bitku protiv Otomanskog Carstva i pet vijekova turske okupacije.

„Obzirom da Vidovdan slavi upornost i izdržljivost pokorenog naroda koji žudi za slobodom, dostojanstvom i ravnopravnošću — univerzalni ideali koji inspirišu i iziskuju našu konstantnu budnost do današnjeg dana,

Zato, dakle, ja, Lori I. Lajtfut, Gradonačelnica Grada Čikaga, ovim proglašavam 28. jun 2021. god. VIDOVDANOM U ČIKAGU, i pozivam sve građane da proslave ovaj dan, stoji na kraju odluke.

Filter 2019