Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Градоначелница Чикага прогласила Видовдан празником града

Извор: in4s.net

Видовдан је од сада, званични празник у Чикагу. Такву одлуку је донијела градоначелница тог града Лори И. Лајтфут.

Обзиром да Град Чикаго има једну од највећих заједница српских-американаца у Сједињеним Државама, и обзиром да су се српски емигранти насељавали у Чикаго од 1880 год. и ојачавали град у областима умјетности и музике, бизниса и финансија, правосуђа и државне управе, образовања и социјалне услуге, као и науке и медицине, и обзиром да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. јуна 2005. год. тиме формализујући културне, историјске и економске односе које постоје између Београда и Чикага деценијама, донијела сам одлуку, да Видовдан буде празник града Чикага, наводи у својој одлуци градоначелница.

Она даље истиче, да је Видовдан један од највећих културних празника код Срба.

„Видовдан један од највећих културних празника за Србе широм свијета као сјећање на велику битку против Отоманског Царства и пет вијекова турске окупације.

„Обзиром да Видовдан слави упорност и издржљивост покореног народа који жуди за слободом, достојанством и равноправношћу — универзални идеали који инспиришу и изискују нашу константну будност до данашњег дана,

Зато, дакле, ја, Лори И. Лајтфут, Градоначелница Града Чикага, овим проглашавам 28. јун 2021. год. ВИДОВДАНОМ У ЧИКАГУ, и позивам све грађане да прославе овај дан, стоји на крају одлуке.

Filter 2019