Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Голијанин: Изградња МХЕ на Трескавици би била еколошка катастрофа

Аутор: ФИЛТЕР/ И.П.В.

У јеку борбе против изградње минихидроелектрана које се воде широм нашег региона, једна таква битка се води и у нашој општини Трново.

Чланови ПСД ”Трескавица” су покренули онлајн петицију против изградње МХЕ на Храсничком потоку на планини Трескавици коју описују као једну од најљепших планина у Републици Српској и БиХ.

Тим поводом разговарали смо са члановима ПСД ”Трескавица”.

Љубиша Голијанин, предсједник друштва истиче да од изградње МХЕ на Трескавици општина Трново нема апсолутно никакве користи.

”МХЕ на Храсничком потоку не би произвело довољно струје за општину Трново, беспотребно је причати о томе. А еколошке посљедице би биле катастрофалне, не могу ни да мислим шта би се десило да се МХЕ изгради. Ми смо петицију покренули, имамо и подршку општине, па ћемо видјети. Не искључујемо ни могућност протеста, нити било којег другог легалног вида борбе, али изградњу нећемо дозволити.”

Становници општине Трново су згрожени могућношћу да се МХЕ изгради. Кажу да је неконтролисаном сјечом шума већ доста питких извора воде нестао.

Бранка Голијанин члан ПСД ”Трескавица” и становница Трнова истиче да би велики број становника општине вјероватно имао проблема са водоснабдијевањем ако би се МХЕ изградила.

”Kада захватите воду па је водите неколико километара кроз цијеви, пропустите кроз турбине и вратите у водоток, не правите никакво загађење, али то одвођење воде потпуно уништава сав живи свијет, то јест чини екоцид том водотоку. Утицало би и на дивље животиње, којима је поток појило. Планинарски дом би вјероватно остао без воде, самим тим и село Турови би имало проблем са водоснадбјевањем, а вјероватно и Трново. Тужно је то имајући у виду колико је Трескавица некада обиловала водом.”

Истиче да су добили локалну подршку, како општине Трново, тако и многобројних планинара и љубитеља природе широм Европе.

Петицију је за мање од 24 часа потписало 311 људи, а надају се да ће их бити пуно више.

Онлајн петицији можете приступити овдје и тако помоћи у борби за очување нетакнуте природе планине Трескавице.

Filter 2019