Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Вучић: Какве везе Сребреница има са Црном Гором?

Извор: Танјуг

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас, поводом недавно усвојене Резолуције о Сребреници у Скупштини Црне Горе, да су све што су урадили, урадили против виталног интереса српског народа, стављајући му тако жиг геноцида.

Вучић је казао да у посљедњих годину и по свакога дана слуша оптужбе како се Србија некоме мијеша у унутрашње односе.

-Је ли та Сребреница у Црној Гори? Какве везе Сребреница има са Црном Гором? Што се они мешају у нечије туђе односе? Ко смо ми да данас арбитрирамо између Турске и Јерменије, или Немаца и ког год хоћете нападнутог народа у Другом светском раду – упитао је он.

Вучић је казао да је скупштина Црне Горе све што је урадила урадила против виталног интереса српског народа.

-Реаговали смо мирно, ниједну увредљиву реч нисмо упитили. Далеко им лепа кућа. Мене занима да нашем народу, а ја сам председник Србије у којој живи највећи број Срба, посебно оном у региону кажем да подигне главу.

Казао је да је неко имао намјеру да их жигоше, све говорећи да то не жели да уради, да је у појединцима, иако нису навели њихова имена. -Намерно сте желели да стигму оставите целом народу – нагласио је он.

Вучић је казао да зна друге ствари које им сметају.

-Када сам постао председник владе Србије однос у апсолутним бројевима БДП-а био је 7,5 према 1, данас је више од 13:1, на крају године биће 14:1. Разумем сву нервозу код бивших, садашњих властодржаца, јер резултати су ти који говоре све – нагласио је он. Вучић је рекао да им жели да се што прије врате на пут боље економије, а да је Србија спремна да разговара.

– Само немојте да причате много о пријатељству и братству. Све смо разумели. Не пада нам на памет нити нам било шта треба од вас, који сте на такав начин, да нико ништа није тражио, сем понеко у некој амбасади, да урадите Србији, а да о томе никога ни не обавестите, не покушате да кажете да је реч о појединцима, па би рекли где су они у општем акту -објаснио је он.

Вучић је казао нека наставе свој посао, а што се Србије тиче она ће наставити свој, да брани свој народ, да још снажније помаже наше културне институције у Црној Гори, да подстиче Србе да чувају свој српски језик и ћирилично писмо.

-Некога да угрожавамо нећемо, али нећу да дозволим онима који свакога дана угрожавају Србију да то чине. Сит сам тих бесмислених извињења и правдања које су представници српске државе чинили сваки пут као тобож добре воље, према онима који нису имали ту добру вољу. Нападајте Србију, мешајте се у наше унутрашње ствари, све чините, ми ћемо да ћутимо и радимо. А на крају верујем да ће бити оних који желе суштинско блиске односе и са тим људима ћемо радити више – поручио је он.

Указао је да у Србији постоје људи који желе да се додворе амбасадорима, али они досежу само до нивоа другог секретара, те додао да постоје и Црногорци по националности који се из разумљивих разлога  придружују оптужбама на рачун српског народа попут Боровића и других.

Filter 2019