Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Вучетић: Атрактивни студијски програми на Катедри за новинарство и политикологију

Извор: Срна

Катедра за новинарство и политикологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву омогућава свим заинтересованим матурантима студирање на два атрактивна студијска програма – Новинарство и односи с јавношћу, односно Политикологија и међународни односи, рекао је Срни руководилац ове катедре Вук Вучетић.

Он је изразио наду да ће ова два студијска програма, која су почела са радом у прошлој академској години, привући велики број младих који су заинтересовани за области новинарства, политичких наука, комуникологије, међународних односа и односа са јавношћу.

Вучетић је напоменуо да оба програма трају четири године.

Он је појаснио да, након завршетка основних студија, студенти студијског програма за новинарство и односе с јавношћу стичу звање дипломираног новинара и комуниколога за односе са јавношћу, односно дипломираног политиколога уколико се одлуче за студијски програм политикологија и међународни односи.

Вучетић је оцијенио да је студијски програм Новинарство и односи с јавношћу занимљив и оригиналан јер на крају студирања студенти стичу обједињену диплому новинара и комуниколога за односе с јавношћу, што ниједан други јавни факултет у БиХ не нуди.

Према његовим ријечима, односи с јавношћу постају све атрактивнија област интересовања младих, што је узето у обзир када је прошле године креиран овај студијски програм.

“Велики број владиних и невладиних организација, компанија и политичких партија препознаје значај што бољег представљања у јавности и креирања препознатљивог имиџа, што је посебно важно у ери онлајн медија и друштвених мрежа, због чега је и потреба за стручним младим кадровима из ових области све већа”, наглашава Вучетић.

Говорећи о Студијском програму за политикологију и међународне односе, Вучетић је навео да тај програм постоји од 2015. године, те да из године у годину велики број младих уписује овај студијски програм.

Он је објаснио да овај програм студентима нуди знања из области политичке теорије, националне политичке историје, међународних односа, компаративне политике и слично.

Вучетић је најавио да је, осим сарадње са медијским кућама које је Катедра за новинарство и политикологију остварила у претходном периоду, у плану и конкретнија сарадња са амбасадама.

“Радиће се и на сарадњи са агенцијама за односе с јавношћу како би се студентима омогућило стицање неопходних практичних знања и из области односа с јавношћу, међународног комуницирања, дипломатије, те политичког комуницирања”, рекао је Вучетић.

Он је навео да се пријемни испит за Студијски програм новинарство и односи с јавношћу састоји од теста опште информисаности и писмене вјежбе из српског језика, док ће се за студијски програм Политикологија и међународни односи пријемни састојати из теста опште информисаности, односно провјере знања из историје /уџбеници Историје за трећи и четврти разред гимназије/.

Пријава кандидата за први уписни рок траје до 25. јуна, а полагање квалификационог испита биће одржано 28. јуна у 9.00 часова.

Вучетић је напоменуо да је од прошле године Влада Републике Српске омогућила бесплатно студирање свим студентима који први пут уписују први или други циклус студија на оба јавна универзитета у Републици Српској, што је јединствена прилика коју треба искористити.

Filter 2019