Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Вишковић: Да је било права и правде пресуда би била ослобађајућа

Извор: Срна

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да би пресуда генералу Ратку Младићу била ослобађајућа да је било права и правде.

“Очигледно да овдје нема ни права ни правде, а то нам је ко зна колико пута потврдило наше досадашње искуство које смо имали са Хашким судом и број изречених пресуда у односу на друге тако да је сваки коментар сувишан. Одавно на овим просторима нема права и правда, јер да га има људи би имали право на правично суђење”, истакао је Вишковић.

Он је навео да је увијек за то да сви они који су починили злочин треба да одговарају, али злочине нису чинили само на једној страни, већ их је било и на једној, и на другој и на трећој страни.

“Ко је побио више од 23.000 Срба у протеклом рату? Да ли су они изгинули у саобраћајној несрећи? Ко је за то одоговарао? Зато сматрам да је излишан сваки коментар, јер како су замислили тако и раде. Свједоцимо смо да је правда на страни јачег и што они кажу то је и закон и правда. Међународно право је потпуно погажено и како видимо што важи за једног, не важи за другог”, констатовао је Вишковић.

Он је рекао да се у Хашком суду не суди по доказима нити је битан доказни материјал, већ је онако како је неко одлучио да треба да буде.

“Ми би требало да се поклонимо и кажемо да је у реду!? Није уреду и неће бити уреду и то они знају. Историја се не пише за дан и годину. Имају документи, имају докази, а постоје и историчари који се баве историјом као науком а не политички историчари и они ће све то документовати. Знам да треба времена, али кад-тад љага са леђа српског народа биће скинута”, нагласио је Вишковић.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Нијамбе, која је по свакој тачки имала позитива мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.

Filter 2019