Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /латиница

Велико интересовање за терапије у хипербаричној комори

Извор: ФИЛТЕР

У Болници „Србија“ прије неколико мјесеци отворен је кабинет за хипербаричну оксигенотерапију. Ријеч је о терапији са чистим кисеоником под повишеним притиском у хипербаричној комори.

Из Болнице “Србија” је саопштено да је комора од 1. фебруара, када је пуштена у рад, до данас, покренута 518 пута. Терапију су користила 62 пацијента.

“Kористили су је пацијенти различите старосне доби, а међу најмлађим корисницима су двије петнаестогодишњакиње”, наводи се у саопштењу.

Листа чекања за коришћење коморе тренутно је јако дуга, јер једна комора покрива Сарајевско-романијску регију, а и шире.

“Пацијенти су долазили из разних дијелова Сарајевско-романијске регије али и градова попут Бијељине и Зворника”, наводе у Болници.

Доктор Александра Голијанин-Магазин, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације истиче да су у хипербаричној комори до сада најчешће боравили пацијенти који болују од дијабетеса и они који имају компликације настале услијед те болести, као и пацијенти са главобољама, наглувошћу, зујањем у ушима и обољели од мултипле склерозе.

Свака терапија је прошла без иједне компликације, а пацијенти јако добро реагују на третман у хипербаричној комори.

“Прије уласка у комору пацијенту је потребан негативан тест на корона вирус, осим у случају да је примио обје дозе вакцине као и упутница за болничко лијечење у зависности од дијагнозе пацијента. Неопходни су и свјежи лабараторијски налази, преглед интернисте, рендген плућа и налаз ОРЛ љекара”, наводи се у саопштењу.

Др Голијанин-Магазин је подсјетила да пацијентима који леже у Болници “Србија” Фонд здравственог осигурања Републике Српске одобрава десет третмана, а постоји и комерцијални дио коришћења терапије за пацијенти који нису осигураници фонда, те у таквом случају третман кошта 80 конвертибилних марака.

Све информације о терминима и цијенама могу се добити путем броја телефона 057/325-302.

Filter 2019