Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Bolnici “Srbija” donirana najsavremenija cito komora

Autor: FILTER/M.K.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom. Dodik i Đi Ping su razgovarali o realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti energetike, te izgradnji i rekonstrukciji puteva. 

Dodik je zahvalio Kini za pomoć koju je ova država pružila Republici Srpskoj i BiH u borbi protiv pandemije i solidarnosti koju su pokazali, posebno kada je riječ o nabavci vakcina.

Dodik i Đi Ping potom su posjetili Bolnicu “Srbija”, gdje su se sastali sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija zahvalio je Ambasadi Republike Kine u BiH na vrijednoj donaciji.

“Dobili smo cito komoru koja služi za rastvaranje citostatika. Komora će služiti za liječenje onkoloških pacijenata iz cijele regije”, rekao je Šešlija.

Dr Jadranka Jovović, načelnik Odjeljenja onkologije i hematologije u Bolnici “Srbija” pojasnila je da je riječ o laminarnoj komori – radnom kabinetu za rastvaranje citostatika.

“To je neophodno da bi se zaštitilo radno osoblje i prostor, što je potrebno za funkcionisanje odjeljenja. Dosadašnji aparat sa kojim smo radili je bio star, iz 2007. godine, popravljan je više puta i zato nam je ova donacija jako bitna”, rekla je Jovovićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je ambasadoru Kine u BiH na donaciji, napomenuvši da je građanima osim nove zgrade i stručnog kadra, veoma bitno da u bolnicu dolazi i nova oprema.

“Mislim da je ovo i priznanje bolnici, da su prepoznati kao ljudi koji su i u vrijeme pandemije dokazali da su stručni i sposobni. Bili su tu za sve naše sugrađane i zato je bitno da im ova donacija pomogne u budućem radu i liječenju naših stanovnika”, rekao je Ćosić.

Ambasador Kine u BiH poručio je da se svakodnevno jača saradnja u svim oblastima, naročito nakon izbijanja pandemije kada je najveća pažnja usmjerena na zdravstven i sektor.

“Prošle godine, kada je Kina prolazila kroz najteže trenutke u borbi protiv epidemije, dobili smo podršku od predsjedavajućeg Dodika i drugih prijatelja iz BiH, posebno u Republici Srpskoj. Kineski narod je spreman da podržava vaše uložene napore u borbu protiv virusa korona. Nadam se da će cito komora doprinijeti dobrom zdravlju lokalnog stanovništva”, rekao je Đi Ping.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dodao je da je donacija dokaz dobrog prijateljstva koje se svakodnevno gradi u svim oblastima. Podsjetio je da su u Srpsku stigle vakcine koje je Kina donirala BiH, ali da je Republika Srpska potpisala ugovor o nabavci 240 000 kineskih vakcina.Od tog broja do danas je stiglo 80 000.

“Do kraja mjeseca Republika Srpska će dobiti još 80 000 vakcina Sinofarm i time će se obezbijediti stabilnost procesa vakcinacije. A za ovaj poklon zajedno smo se opredijelili da to bude baš bolnica u Istočnom Sarajevu”, naveo je Dodik.

On je rekao da i u ostalim bolnicama u Republici Srpskoj postoje slični aparati, ali da je ovaj koji je doniran Bolnici “Srbija” najsavremeniji i da drugi takav u Srpskoj postooji još samo u UKC u Banja Luci.

Filter 2019