Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Болници “Србија” донирана најсавременија цито комора

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Источном Сарајеву са амбасадором Кине у БиХ Ђи Пингом. Додик и Ђи Пинг су разговарали о реализацији заједничких пројеката из области енергетике, те изградњи и реконструкцији путева. 

Додик је захвалио Кини за помоћ коју је ова држава пружила Републици Српској и БиХ у борби против пандемије и солидарности коју су показали, посебно када је ријеч о набавци вакцина.

Додик и Ђи Пинг потом су посјетили Болницу “Србија”, гдје су се састали са руководством ове здравствене установе. Састанку је присуствовао и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Директор Болнице “Србија” Небојша Шешлија захвалио је Амбасади Републике Кине у БиХ на вриједној донацији.

“Добили смо цито комору која служи за растварање цитостатика. Комора ће служити за лијечење онколошких пацијената из цијеле регије”, рекао је Шешлија.

Др Јадранка Јововић, начелник Одјељења онкологије и хематологије у Болници “Србија” појаснила је да је ријеч о ламинарној комори – радном кабинету за растварање цитостатика.

“То је неопходно да би се заштитило радно особље и простор, што је потребно за функционисање одјељења. Досадашњи апарат са којим смо радили је био стар, из 2007. године, поправљан је више пута и зато нам је ова донација јако битна”, рекла је Јововићева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је амбасадору Кине у БиХ на донацији, напоменувши да је грађанима осим нове зграде и стручног кадра, веома битно да у болницу долази и нова опрема.

“Мислим да је ово и признање болници, да су препознати као људи који су и у вријеме пандемије доказали да су стручни и способни. Били су ту за све наше суграђане и зато је битно да им ова донација помогне у будућем раду и лијечењу наших становника”, рекао је Ћосић.

Амбасадор Кине у БиХ поручио је да се свакодневно јача сарадња у свим областима, нарочито након избијања пандемије када је највећа пажња усмјерена на здравствен и сектор.

“Прошле године, када је Кина пролазила кроз најтеже тренутке у борби против епидемије, добили смо подршку од предсједавајућег Додика и других пријатеља из БиХ, посебно у Републици Српској. Кинески народ је спреман да подржава ваше уложене напоре у борбу против вируса корона. Надам се да ће цито комора допринијети добром здрављу локалног становништва”, рекао је Ђи Пинг.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик додао је да је донација доказ доброг пријатељства које се свакодневно гради у свим областима. Подсјетио је да су у Српску стигле вакцине које је Кина донирала БиХ, али да је Република Српска потписала уговор о набавци 240 000 кинеских вакцина.Од тог броја до данас је стигло 80 000.

“До краја мјесеца Република Српска ће добити још 80 000 вакцина Синофарм и тиме ће се обезбиједити стабилност процеса вакцинације. А за овај поклон заједно смо се опредијелили да то буде баш болница у Источном Сарајеву”, навео је Додик.

Он је рекао да и у осталим болницама у Републици Српској постоје слични апарати, али да је овај који је дониран Болници “Србија” најсавременији и да други такав у Српској постооји још само у УКЦ у Бања Луци.

Filter 2019