Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Бијела куга и исељавање празне учионице

Извор: Глас Српске

Да ни пандемија вируса корона није стала на пут породицама које у потрази за бољим животом одлазе да раде у неку од, углавном, европских земља, најбоље показује најновији податак статистичара да је за годину дана из школа у Српској исписано 460 основаца које су образовање наставили у иностранству.

Према билтену Републичког завода за статистику, од 1. септембра 2019. до 31. августа 2020. године школу у Српској су промијенила 1.464 ђака, од чега се трећина њих одселила у иностранство, док су остали прелазили у друге школе унутар БиХ.

Основне, а самим тим и средње школе у Српској већ годинама биљеже пад броја уписане дјеце, а негативан природни прираштај главни је кривац за такво стање, што потврђује и билтен о основном образовању, према којем је школске 2016/2017. године у клупе сјело 92.312 ђака, док је прошлог септембра уписано 86.435 ученика.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина Предраг Рачановић каже да се број ученика константно смањује, а проблем је посебно изражен у мањим срединама.

– То кад нас постаје хронични проблем. У десет подручних школа ове регије лани није уписан ниједан првачић, док одлив ученика не јењава. У иностранство одлазе читаве породице са овог подручја – казао је Рачановић.

Додао је да су у текућој години на подручју града Бијељине уписана 824 првачића, док су на нивоу ове регије у први разред уписана 982 дјетета.

По документа за испис, према подацима Завода за статистику, протекле школске године су махом долази родитељи ђака трећег, четвртог и петог разреда, а према ријечима предсједника Актива директора основних школа регије Приједор Здравка Будимира, тренд одлива основаца у иностранство настављен је и у овом дијелу Српске.

– У посљедњих неколико година овај проблем је посебно изражен. У појединим школама кад оде један ученик наставници имају проблема са испуњавањем норме, а замислите тек када оде њих више. Одјељења су све мања, а посљедице ће бити још веће – казао је Будимир.

Демограф Александар Чавић каже да је, између осталог, бијела куга узрок све мањег броја ђака у Српској.

– Свака нова генерација је малобројнија од претходне. Прогнозе нису оптимистичне ни за наредни период. С друге стране, радно способни становници, заједно са својим породицама, махом напуштају огњиште – казао је Чавић.

Додао је да БиХ и Српска имају екстремно старо становништво, те да се у погледу просјечне старости становништва налазе на зачељу Европе.

– Посљедња генерација “беби-бума” на овом подручју тренутно одлази у пензију. То су генерације које су вишеструко бројније од ових које се тренутно рађају – казао је Чавић.

Одустајање

Према подацима Републичког завода за статистику, од 1. септембра 2019. до 31. августа 2020. године од основног образовања одустала су 24 ученика. Највише ученика школу је, како је наведено у билтену, напустило из личних разлога, затим лошег успјеха и социјалних разлога. Најмање ђака руке од основног образовања дигло је из економских разлога.

Filter 2019