Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Апликација “Николај” садржи преглед 4.500 светиња СПЦ

Извор: Срна

Корисници апликације “Николај” моћи ће преко свог мобилног уређаја да претражују 4.500 православних цркава и манастира Српске православне цркве (СПЦ), речено је данас на представљању ове апликације у Бањалуци.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је дигитализација културне баштине српском народу пријеко потребна.

Рајчевић је навео да је апликација превасходно намијењена туристима, али и свима који желе да посјете богомоље СПЦ, те да додао да ће ресорно министарство подржати све сличне пројекте.

“Потребно је да свијету покажемо са каквом баштином располажемо, те да у сарадњи са СПЦ евидентирамо све наше богомоље”, рекао је Рајчевић новинарима прије почетка представљана апликације.

Игуман манастира Осовица Теофил сматра да је апликација “Николај” велико, дивно и благословено дјело тима младих људи, захваљујући којем ће сваки добронамјерник и вјерник моћи у сваком моменту да сазна гдје се налази храм, коме је посвећен и када је саграђен.

“Они су се сабрали у име Божије да саберу све наше светиње на простору бивше Југославије, а то је око 4.500 разних објеката цркава, манастира и филијалних храмова”, рекао је отац Теофил.

Он је изразио задовољство што је тако значајна идеја преточена у дјело, јер је ријеч о сакралним објектима који су културна баштина српског, али и свједочи о постојању СПЦ на просторима бивше Југославије.

Аутор апликације Срђан Бијелић рекао је да је било потребно годину и по дана како би се идеја спровела у дјело, те да се из писаних и електронских појединачних медија подаци о богомољама преточе на телефоне.

“Апликација је подржана на anroid и ios уређајима и већ послије презентације сви наши вјерски објекти биће имплементирани на мобилне телефоне и корисници, гдје год се налазили, моћи ће доћи до информација гдје се ти објекти налазе и других детаља”, рекао је Бијелић.

Он је додао да је апликација бесплатна за преузимање, те да је  лака за кориштење.

Filter 2019